Életmód

2015.07.02. 13:29

Öröm most is a munkavégzés: Ezt vallja Virágh Dezső, a növények, illetve a díszmadarak szerelmese

Szombathely – Nyugdíjasként dolgozik évek óta egy kertészetben, professzori szinten ismerője a növényeknek, díszmadaraknak. Virágh Dezsőt mindkét oldaláról sokan ismerik Szombathelyen.

Némethy Mária

– Apám nyugdíjasként légüres térbe került, nem találta a helyét. Főkönyvelőként ment nyugdíjba, s láttam, milyen borzasztóan nehéz volt számára, hogy elmaradtak körülötte az emberek. Vegetáló életet élt: ült a televízió e-lőtt, azt bámulta. Rossz volt látni, ahogyan hanyatlott, romlott a mentális állapota. A második infarktus nagyon megviselte, a harmadik elvitte. Már akkor tudatosan eldöntöttem: én nem így akarok nyugdíjasként élni – magyarázza Virágh Dezső az elsődleges okát annak, hogy nyugdíjasként miért vállal munkát.

Láthatóan szívesen van emberek között, mert ha kérdezik, örömmel osztja meg hatalmas tudását növényekről, állatokról, történelemről.

Nyugdíjasként egy kertészetben dolgozik Virágh Dezső. Fotó: Némethy Mária

– Már gyerekként is voltak kedvenc helyeim, ahová szívesen eljártam. A Kárpáti Kelemen utcában laktunk, ott több kertész működött, s engem nagyon érdekeltek a növények. Kaczmarski kertésznek például nagyon sokat köszönhet Szombathely. Ő hozta be például a babérmeggyet, a mahóniát, a bambuszt hozzánk, de Saághy Istvánnak is hálásak lehetünk, mert faiskolát működtetett, s az, hogy a közterületeken ilyen értékes és változatos fasorok vannak a megyeszékhelyen, ezt ő alapozta meg.

Virágh Dezső agrártudományi egyetemet végzett, s hiába volt szerelmese a növényeknek, állatoknak, a tejipari vállalatnál dolgozta le aktív munkavállalói éveit. Az önművelés jellemzi egész életét.

– Körülbelül húsz százalékát tanultuk az egyetemen annak, amit ma tudok a növényekről. A madarak, díszmadarak szeretete pedig végigkísérte az életemet. Galambokkal kezdtem, 45 éve foglalkozom papagájokkal, kedvenceim a törpepapagájok – mondja a Díszmadártenyésztők Szombathelyi Egyesületének elnöke, aki első papagáját 1969-ben, a szombathelyi díszmadarasok első kiállításán vásárolta.

– Konzervál a munka, ugyanakkor azt tapasztalom, hogy ha hobbi is az, amit végez az ember, akkor igazi örömöt okoz – jegyzi meg Virágh Dezső. Ez jellemzi nyugdíjas életmódját. Nemcsak fizetésért dolgozik, hanem kertészkedik is szombathelyi és Tihanyi-félszigeten lévő kertjükben. Életmódja kicsit sem hasonlít édesapja nyugdíjas életéhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!