Életmód

2016.07.15. 18:30

Szárazon taposva - Egyre több helyen alakítanak ki ösvényt

Intézmények udvarán, köztereken, fürdőkben alakítanak ki száraz taposókat, szerte Vas megyében. Kneipp után - szárazon.

Bakos Ágnes

Természetes talpmasszázst kap az, aki különböző méretű kavicsokon, zúzalékon, fenyőkérgen, tobozon és faaprítékon mezítláb sétál.

Rendkívül egészséges, nagyon egyszerű, nagyon olcsó és még mutatós is. Nem csoda, hogy népszerű. A vasi fürdőkben elsősorban a vizes Kneipp-taposókat alkalmazzák, de azt a terápiát nagyon jól kiegészítik a száraz ösvények.

A vasvári Kardos László Általános Iskola fűszerkertje és Kneipp-taposója. Természetesen a száraz megoldást választották a diákok kényelme érdekében, és ahogy kell, spirálisan alakították ki
Fotó: Pogács Mónika

A hivatalos ajánlás szerint aki a jóga nyújtotta ellazulást és feltöltődést keresi, annak is tökéletes választás.

Sok helyen kombinálják fűszer- és aromanövényekkel a taposókat - például a vasvári Kardos László Általános Iskolában, ahol egyébként is ökoszellemben folyik a tanító-nevelő munka.

A megye legújabb, egy hónapja avatott Kneipp száraztaposója, tobozokkal, kövekkel a kemenessömjéni levendulafarm mellett
Fotó: Bakos Ágnes

A levendula harmóniáját egészítették ki a kemenessömjéni levendulafarmon a Kneipp-száraztaposóval, egy hónapja, hogy felavatták. A kövek, kavicsok és tobozok elrendezése természetesen váltakozik: ingert kap a talp, az idegek és az izmok. A szabadtér, a séta egyébként is ellazít, ezt egészíti ki a felületváltogatásokkal kialakított talpmasszázs. Nincs ellenjavallat, hiszen nem drasztikus orvoslásról van szó, hanem teljesen természetes környezetről. Csak ellazulásról, a természet közelségéről mindenféle mechanikus szerkezet bevonása nélkül. Van, ahol a lélek feltöltődését is szem előtt tartják: például jin-jang formában kialakított taposóösvénnyel, vagy az aromaterápia jótékony hatásaival.

Az biztos, hogy rendkívül zöld és egészséges a taposás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!