Megújult hulladékgazdálkodás Vas megyében

Szelektív hulladékgyűjtés

2017. július 28., 08:47
2017. január 1-től folyamatos átállással, Vas megye 216 településén, a kommunális és a szelektív hulladék kezelésére az STKH Sopron és Térsége Nonprofit Kft.-t jelölte ki fővállalkozóként az NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. A terület nagysága miatt az STKH jelenleg, alvállalkozók bevonásával végzi a közszolgáltatási feladatok ellátását. Cikksorozatunkban információkkal, gyakorlati tudnivalókkal adunk segítséget a Vas megyében is megvalósuló korszerű rendszerhez való kapcsolódás megkönnyítésére.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 1
G->reklam_mentes: 0

A háztartásokban rengeteg csomagolási hulladékot „termelünk”, így rengeteg alapanyagot szolgáltathatunk az újrahasznosításhoz. Az NHKV – az európai normákhoz igazodva – a közszolgáltatók részére meghatározza a begyűjtés elvárt mennyiségeit.

Már a szemetesedénybe helyezéskor érdemes szétválasztani a még használhatót a valódi szeméttől. A műanyagpalackok, flakonok, a fém és a papír italosdobozok mehetnek egybe. Papírhulladék szintén nagy mennyiségben keletkezik, ezt is érdemes elkülönítetten gyűjteni, kötegelni.

A szelektíven gyűjtött hulladékot a településeken bevezetett rendszerben gyűjti a szolgáltatást végző cég. Vas megyében a házhoz menő zsákos gyűjtés, társasházak elkülönített gyűjtése, a szelektív gyűjtőszigetek illetve a zöldvarok is rendelkezésre állnak attól függően, hogy a település önkormányzata és a szolgáltató között milyen szerződés van érvényben.

A szelektív hulladékgyűjtés csak akkor hasznos, ha betartunk pár szabályt:

  1. a gyűjtőzsákba vagy –edénybe csak az kerülhet, ami rá van írva,
  2. a szelektív szigetek gyűjtőkonténerei mellé tilos hulladékot tenni, ez illegális lerakásnak minősül, amit pénzbírság terhel,
  3. mind a műanyag, mind a kartonpapír-hulladékot lapítani kell,
  4. ha betelt a szelektív sziget konténere, ne hagyjuk ott a hulladékot!

Gyakran csak forgatjuk a kezünkben azt a hulladékot, amiről nem tudjuk, hogy gyűjthető-e szelektíven, hátha találunk valami eligazítást a feliratok között. Az első, amit figyelembe kell vennünk, hogy csomagolási hulladékról van-e szó. Aztán: szennyezett-e a hulladék. Mert a szennyezett hulladékot nem szabad a kupacba helyezni. Az alapelvünk: tisztán és lapítva valósuljon meg az elkülönített hulladékgyűjtés, ugyanis ezzel a figyelmességgel az újrahasznosításhoz felhasznált időt és energiát, végső soron költséget takarítunk meg.

A zöldudvarokban is leadhatók a válogatottan gyűjtött hulladékok, az imént tárgyaltakon kívül pl. használt olaj, gumiabroncs, ruhanemű, elektromos berendezések. Részletes tájékoztatás a www.stkh.hu honlapon található.

A sorozat következő részében a műanyag csomagolási hulladék gyűjtése lesz a téma.

2017. július 28., 08:47

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...