Életmód

2015.11.13. 18:43

Szupernagyi mindig nyer – Negyven évig senki sem sejtette, hogy a vépi Tóth Vásárhelyi Ilona ilyen csodálatosan énekel

Vép – Negyven év hallgatás után kezdett újra énekelni, azóta legalább félszázszor ismerték el tehetségét. A vépi szupernagyi legalább kétszáz dalt tud fejből, és legalább félszáz díja van, amelyeket az utóbbi öt-hat évben nyert.

Budai Dávid

Tóth Vásárhelyi Ilona nyugdíjasként kezdett újra énekelni negyven év kihagyás után, és azóta a Ki mit tud?-okon sikert sikerre halmoz.

Persze nem a semmiből jött a tehetség. Édesapja szájharmonika- és hegedűművész volt, míg óvónőként dolgozó édesanyját nagyon jó énekhanggal áldotta meg a sors. Ilona gyermekéveit a fővárosban töltötte, és már akkor kiderült, örökölte édesanyja tehetségét, évekig a Magyar Rádió Gyermekkórusában énekelt. A középiskola elvégzése után aztán Vas megyébe került, és az egészségügyben helyezkedett el. Tíz évig kórházban, tíz évig körzeten, majd húsz évet Vépen dolgozott mint egészségügyi gondozónő, később aztán innen is ment nyugdíjba. Négy évtized azonban éneklés nélkül telt el, mint megtudtam, ennek egyszerűen az időhiány volt az oka.



Nyugdíjasként aztán egyszer csak rengeteg ideje lett. Így történt, hogy a most tíz éve nyugdíjas Ilona, két évig jógázott, hat évig pedig hastáncoktatásra járt, verseket írt, és természetesen rengeteget énekelt. Ilona becslése szerint legalább kétszáz dalt tud fejből, amelyek között megtalálhatóak a népdalok, a musicalek, valamint a régi és az új slágerek. Kiderült, a dalokat autodidakta módon tanulja, eddig oldalak százait írta tele dalszövegekkel. Miután elkezdett kialakulni a repertoárja, úgy döntött, a nyilvánosság elé áll és énekelni fog. Közvetlen környezete és volt munkatársai is megdöbbentek Ilona gyönyörű hangján, hiszen korábban senki sem hallotta. Ilona tehetségét már jó párszor elismerték. Becslései szerint legalább ötven Ki mit tud?-on indult, egy bronz kivételével minden esetben arannyal tért haza. Van, hogy havonta három-négy fellépése is van a környező településeken, szociális otthonokban, de többször fellépett már a szombathelyi Bartók Teremben is. Tehetségét a város is elismerte, és a hatodik Világ Közepe Fesztiválon „Vép városért” kitüntető oklevelet kapott. 

Ilona a tízéves előadói rutin és a számos elismerés ellenére borzasztóan lámpalázas – bár mint megtudtam –, mindez egyáltalán nem látszik rajta, pedig fellépés előtt sokszor aludni sem tud.



Minden előadó rémálma, hogy elfelejti a szöveget a színpadon. Ilona is tart ettől, sőt sokszor úgy érzi, nem tudja a szöveget, de aztán felcsendül az ismert dallam és már nincs probléma.

Ilona rendkívül aktív életet él, tagja a Web színpadnak és a Vépi Nyugdíjas Klubnak is. Most éppen a nyugdíjasklubban szervezett énekkart, és már tartanak is a próbák a farsangi mulattságra. Az aktív élet azonban nem csupán arra jó, hogy Ilona jól érezze magát, hanem a test és az agy tornáztatásában is nagy szerepe van. Ezt könnyű elhinni, hiszen Ilona körül vibrál a levegő az energiától. Erre persze szüksége is van, hiszen lányainak köszönhetően már nagymama. Két unokával ajándékozták meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!