f1

2016.05.14. 11:17

Horner szerint az új szabályok nem oldják meg az F1 gondjait

A Red Bull csapatfőnöke kissé szkeptikus a szabályváltozások sikerességét illetőe

Kovács Noémi

Fotó: Mark Thompson/Getty Images/Red Bull Content Pool

Míg az FIA bizakodó a költségek, a teljesítmények kiegyenlítése, a motorok hangereje és az ellátás biztosítása érdekében a gyártókkal együtt meghozott szabályok sikerességét illetően, addig a milton-keynes-i istálló első embere "gyenge egyezségnek" titulálta a megállapodást. Persze azt még a brit szakember is elismeri, hogy ez még mindig jobb a semminél.

"Szerintem egy kicsit túlértékelt ez a megállapodás, mert elég gyenge alapokon nyugszik a gyártók és az FIA között. Foglalkozik egy kicsit az ár kérdésével, egy kicsit a teljesítmények kiegyenlítésével és az ellátási kötelezettséggel, ami azonban nem kötelező érvényű, így elég erőtlennek tűnik ez az egyezség. Igazán kár, hogy nem lehetett többet elérni, de a jó oldalát nézve, még mindig több a semminél." - kommentálta Horner. 

Azonban nem mindenki látja olyan sötéten a helyzetet, mint Christian Horner. Két motorgyártó, a Renault és a Mercedes ügyvezetői nyilatkoztak úgy, hogy a maguk részéről elégedettek az FIA-val kötött egyezséggel. Az enstone-i istálló nevében Cyril Abiteboul, a Mercedesében Toto Wolff nyilatkozott.

"Mi különösen elégedettek vagyunk a megállapodással, főként azért, mert így már egyértelműen látszik, hogy mi várható a következő néhány évben. Mindannyian tudjuk, hogy mennyire fontos a stabilitás, most pedig sikerült 2020-ig biztosítanunk azt. Emellett a vásárló csapatokat segítő árcsökkentéssel is elégedettek vagyunk, világos volt, hogy támogatni fogjuk. Ahogy a másik céllal, a teljesítmények kiegyenlítésével is egyetértünk, tisztában vagyunk vele, hogy ez milyen fontos a Forma-1 számára. Persze semmire sincs garancia, mivel a teljesítményt senki sem garantálhatja, sem a szélcsatornában, sem a motorok terén. De mindannyian tudjuk, hogy mit kell tennünk, és ez jó, valódi megkönnyebbülés, mert így már tervezhetünk a jövőre is." - mondta el Abiteboul.

"Jelentős árcsökkentést értünk el több mint két éves távlatban, valamint a fejlesztéseknek is teret biztosítottunk, hogy a többiek fel tudjanak zárkózni. Emellett írásba fektettük azt is, hogy egyetlen csapat se maradjon motorszerződés nélkül és egy olyan mechanizmust is kialakítottunk, ami a teljesítmények kiegyenlítése terén működőképes lehet. Szóval sok jó dolog történt a több hónapos kemény munkának hála, amikor próbáltunk mindenkit egy oldalra állítani, ezért úgy gondolom, hogy ez egy jó, előremutató lépés." - tette hozzá Wolff.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!