Gazdaság

2016.07.13. 18:19

10,5 millióért panel, 14,8 millióért tégla - Körülnéztünk a vasi ingatlanpiacon

Megyei körkép - A csok és az építési szabályok változása megpörgette az ingatlanpiacot Vas megyében is. Helyzetkép.

Turbók Attila

- Ha szójátékkal élnék, akkor azt mondanám, (c)sok mindent hozott az idei év az ingatlanpiacon, hiszen a csok bevezetése mellett megváltoztak az építési szabályok, kicsit fellendülőben a bankok hitelezési gyakorlata, ám a változások drágulást is kiváltottak Szombathelyen, Vas megyében - mondta Zsigmond Balázs ingatlanszakértő. A változásokon belül a csok napjainkban jobbára a használtlakás-piacon érzékelhető, hiszen a vasi megyeszékhely és környéke egyelőre nem dúskál az új építésű lakásokban. - Ez a tendencia a jövő évtől változhat, az idei újlakás-átadás kevés, de a beruházók már számos tervet letettek a hatóságok asztalára - mondta a szakértő.

- Tavaszig folyamatos drágulás ment végbe az ingatlanpiacon, mely napjainkra stagnálásba fordult - tette hozzá. Az utóbbi hónapokban megjelentek a „komoly" vevők is, akik az év elején még kivártak vásárlásaikkal. - Egy részük - leginkább a befektetési céllal vásárlók - készpénzzel jönnek, az úgynevezett élethelyzet-vásárlók (akik bent is laknak a megvett ingatlanban) növekvő része bankhitelt vesz igénybe - mondta Zsigmond Balázs. A hitelezésről szólva kiemelte: a devizahitelezés bedőlése utáni hitelpánik napjainkra lecsengett. - A bankok hitelei normalizálódtak, letisztultak, feltételeik átláthatók - tette hozzá az ingatlanpiaci szakember.

Zsigmond Balázs (álló): Megjelentek már a „komoly" vevők. Képünkön a Samarus család (balról). Fotó: A szerző

A közeljövő tendenciáiról szólva Zsigmond Balázs úgy fogalmazott: a piac növekedni fog, több eladás várható ebben a szegmensben. - A csok az utófinanszírozás miatt nem kedvez a társasházi építkezésbe beruházó üzletembereknek, de a projektek banki finanszírozása megoldást jelent számukra is - mondta. A szakember azonban felhívta a figyelmet arra, ha valaki új építésű társasházban tervezi a vásárlást, „nézze meg, hogy ki építi"!

És akkor nézzük a szombathelyi és környéki ingatlan-árakat! Egy 55 négyzetméteres szombathelyi panellakás átlagosan 10,5 millió forint, állapottól függően. Szombathelyen egy téglaépítésű, 60 négyzetméteres lakás átlagosan 14,8 millió forintba kerül, hozzátéve: utóbbi nagyon állapot- és korfüggő, hiszen például egy tízéves lakás, ami majdnem új építésű, már torzíthat az áron.

- A családi házak esetében inkább úgy fogalmaznék, hogy egy normál adottságú, költözhető ház egy kis telekkel 23-25 millió forinttól indul Szombathelyen, ugyanez a környező településeken 18-20 millióba kerül - mondta Zsigmond Balázs.

Végül néhány jellemző statisztikai adat a Vas megyei ingatlanpiacról: a megyében az átlagos „téglás" négyzetméterár 244 ezer forint, és a statisztika szerint 87 nap az értékesítés ideje. Panel esetén a négyzetméterár Vasban átlagosan 190 ezer forint, az átlagos értékesítési idő pedig 79 nap.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!