Gazdaság

2010.04.08. 02:28

A lakásépítések visszaesése ellenére Vas még az ötödik

A tízezer lakosra jutó lakásépítések száma tavaly Vas megyében nem érte el a harmincat, a megyék rangsorában azonban még így is az ötödik legnagyobb értéket képviselte.

Burkon László

A tavalyi esztendőben - az országos tendenciához hasonlóan - Vas megyében is folytatódott a lakáspiaci dekonjunktúra - derül ki a KSH régiós igazgatóságának adataiból. A használatba vett lakások és az újonnan kiadott engedélyek számának az előző évben rögzített adatokhoz viszonyított csökkenése egyértelműen a lakásépítési szándék hanyatlását jelzi.

A tízezer lakosra jutó lakásépítések száma 2009-ben Vas megyében nem érte el a harmincat, Budapest és a megyék rangsorában azonban még így is az ötödik legnagyobb értéket képviselte. (A régióhoz tartozó megyék közül Győr-Moson-Sopron a harmadik, Zala megye pedig a nyolcadik helyet foglalta el.)

Vas megyében az év során mindössze 763 lakást vettek használatba. Az új otthonok csaknem fele Szombathelyen készült, fennmaradó hányada pedig fele-fele részben a megye többi városában, illetve a községekben. A városokban bérbeadás (például Körmenden 32 lakás) és értékesítés céljára is készültek lakások, a községekben szinte kizárólag saját használatú, házilagos kivitelezésű, természetes személyek által megvalósított lakásberuházásokat tartottak nyilván a statisztikák. A községek közül a legtöbb lakást Táplánszentkereszten, Toronyban, Gencsapátiban és Náraiban adták át.

Az új lakásokat maguk a lakók és a vállalkozások építették. Előbbiek súlya volt a nagyobb, 59 százalék. Hasonló tendencia érvényesült az építési célokat illetően is. A tavaly Vas megyében átadott új otthonoknak több mint a fele saját használatra, majdnem négytizede eladásra készült. Az értékesítési célú lakásberuházások háromnegyede a megyeszékhelyen valósult meg. Az elmúlt évben átlagban 97 négyzetméteres lakások épültek a megyében.

Az év folyamán újonnan kiadott lakásépítési engedélyek száma volt a legalacsonyabb az elmúlt egy évtizedet tekintve. A megyében összesen 721 új építési kérelmet hagytak jóvá a hatóságok, ez alig kétharmada az egy évvel korábbinak. A visszaesés fokozatosan következett be, az első negyedév kivételével az év hátralevő részében harminc-ötven százalékos csökkenés mutatkozott. Az utolsó három hónapban mindösszesen száz lakás kivitelezésére adtak ki engedélyt az építési hatóságok Vas megyében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!