Gazdaság

2015.11.04. 20:20

Agyő, bürokrácia? - Az építésügyi hatósági eljárás a jövőben már csak egy gálaműsor lesz

Szombathely - Egyszerűsödő eljárást ígér a kormány az építésügy átalakításával. Családi háznál elég a tudomásulvétel.

Budai Dávid

A Magyar Közlönyben megjelent a kormány határozata az építésügy átalakítását célzó intézkedési tervről és a hozzá kapcsolódó feladatokról. Ennek kapcsán a Vas Megyei Építész Kamara kezdeményezésére szakmai konzultációt tartottak a Vas Megyei Kormányhivatallal, a Megyeháza dísztermében november 4-én. A konzultáció témája az állami építésigazgatás megváltozott szervezetének ismertetése és a nemzeti építészetpolitika bemutatása volt. A konzultáción, mintegy ötven építész hallgatta érdeklődve, hogy miben változik az építésügy a jövőben.

Mint kiderült, elsősorban a lakossági építkezésekhez kapcsolódó bürokráciacsökkentés a cél, ezért az ügyintézés hatékonyabbá tétele érdekében az általános építésügyi hatósági hatáskört a jegyzőtől a járási hivatalba kell integrálni, hogy az engedélyezési eljárásokban a szakhatósági közreműködés nagymértékben lecsökkenjen. 2016 december 31-éig valamennyi járásban legalább egy építésügyi hatóságot létre kell hozni.

Házfelújítás a Petőfi és a Kőszegi utca sarkán Szombathelyen (Fotó: Unger Tamás)

Fontos változás, hogy a lakossági építkezések támogatása érdekében, a legfeljebb 160 négyzetméter hasznos alapterületű lakóépület építése vagy meglévő lakóépület legfeljebb 160 négyzetméter hasznos alapterületűvé történő bővítése vagy átalakítása esetén az építésügyi hatóságnak tudomásulvételi eljárást kell lefolytatnia. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy nem kell engedélyeztetni. A határidő szintén 2016. december 31.

Az előző változásokhoz képest egy kicsivel korábban, 2016 december 15-étől lép életbe jó pár, szintén lényeges változás. A jövőben minimális tervezői díjszabást határoznak majd meg. Bevezetik a kötelező tervezői nyilatkozattételt, amelyben a tervezőnek nyilatkoznia kell arról, hogy a tervezés során az elvárható legmagasabb minőség figyelembevételével a jogszabályok és a szakmai előírások betartásával járt el, valamint, hogy az építőipari kivitelezés a terveknek megfelelően valósult meg. Meg kell határozni a tervezői művezetés kötelező bevezetésének eseteit és az építőipari kivitelezés tervezői felügyeletét. Meg kell határozni az egyszerűsített e-építési napló tartalmi és alkalmazási követelményeit. Meg kell határozni a tervezési szerződés kötelező tartalmi elemeit. Ki kell alakítani a tervezőket érintő szakmafelügyeleti rendszert, és ki kell alakítani a tervezőkre és az építőipari kivitelezőkre vonatkozó felelősségbiztosítási keretrendszert is. Már a jövő évtől, a reális költségbecslési adatok támogatása érdekében ki kell dolgozni és üzemeltetni kell a kötelező, tételre bontott költség-adatszolgáltatást.

A külterületeken élő családok és ott működő családi gazdaságok és vállalkozások segítése érdekében ki kell dolgozni a Magyarországi Tanyák és Zártkertek Programot 2017. június 30-áig. A Balaton kiemelt üdülőkörzet területrendezési tervrendszerének átláthatóbbá és költséghatékonyabbá tétele érdekében már a jövő hónap 15-éig lépni kell.

A konzultáción elhangzott: az egyszerűsödés miatti rövidebb határidők nem azt jelentik, hogy gyorsabban dolgoznak, hanem azt, hogy magasabb előkészített szinten kapcsolódnak majd be az építésügyi hatóságok. Tulajdonképpen – ahogyan Hajdú István, a Vas Megyei Kormányhivatal Szombathelyi Járási Hivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Osztályának vezetője fogalmazott az építésügyi hatósági eljárás a jövőben tulajdonképpen csak egy gálaműsor lesz.

Pintér Rudolf, a Vas Megyei Kormányhivatal Építésügyi, Hatósági, Oktatási és Törvényességi Felügyeleti Főosztály osztályvezetője; Ábrahám Ferenc, a Vas Megyei Építész Kamara elnöke; Harangozó Bertalan, Vas megye kormánymegbízottja és Hajdú István, a Vas Megyei Kormányhivatal Szombathelyi Járási Hivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Osztályának vezetője a konzultáción (Fotó: Unger Tamás)

Nem mindenki örült azonban a gálaműsornak. Egy – a konzultáción felszólaló – építész úgy vélte, a változások további terhet rónak majd a tervezőkre, hiszen nekik kell majd előre az összes engedélyeztetést végigcsinálni a szakhatóságokkal. Szerinte Ausztriában sokkal olajozottabban működik a rendszer, ott az összes hatóság egyszerre tart helyszínbejárást és együtt döntenek a tervekről.

Harangozó Bertalan kormánymegbízott szerint nem érdemes magunkat Ausztriával összehasonlítani, hiszen jó negyvenéves lemaradásban vagyunk szomszédjainktól. Véleménye szerint kétségtelen, hogy a rendszer túlszabályozott, de éppen azt szeretné elérni a kormányzat, hogy egyszerűsödjön az ügyintézés és a bürokrácia csökkenjen, nem csak az építésügy, de az élet minden területén. Hozzátette: erre csak akkor van mód, ha a hatóságok és a tervezők együttműködnek. Hangsúlyozta, hogy az elmúlt évek alatt alig kapott javaslatokat arra a szakmától, hogyan lehetne egyszerűsíteni a jogszabályokon. Véleménye szerint nem feltétlenül kell mindenre jogszabály, sokkal inkább keretszabályozás kell, de tudomásul kell venni, hogy ezzel a hatóságok felelőssége is megnő. A Vas Megyei Építész Kamara elnöke, Ábrahám Ferenc szerint, a legfeljebb 160 négyzetméter hasznos alapterületű lakóépületek esetében tervezett tudomásulvételi eljárás is az egyszerűsítést szolgálja, de ez nem jelenti azt, hogy tervet nem kell készíteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!