Gazdaság

2014.07.30. 17:00

A hazai termelőket padlóra vágja az olcsó import

Szombathely - A hazai, köztük a vasi tejtermelőket a magas költségeken, alacsony átvételi árakon kívül újabban a korlátozás nélküli import, elsősorban az olcsó szlovák tej beáramlása is sújtja.

Peltzer Géza

A termelők már demonstráltak emiatt, de miután nem értek el eredményt, tiltakozásukat tovább folytatják. A Tej Terméktanács közleménye szerint a piacon tapasztalt, 2012 augusztusától kezdődő, árnövekedést magával hozó keresleti piac 2014. év elejére megtorpant, majd jelentős csökkenésbe kezdett. Kifejtik: márciusra már egyértelműen látszódtak azok piaci jelenségek, amelyek egy néhány hónapig kitartó zavart vetítettek előre. Ugyanakkor a középtávú elemzések átmenetinek mutatják a kínálati nyomást, tehát a piaci egyensúly megőrzését néhány hónapig kell megoldani. A nyári hónapokra az importált dömpingáras, vagy áfacsalt termék jelenléte miatt olyan helyzet alakult ki a hazai piacon, amellyel szemben határozottabb fellépés szükséges, különben még a hazai tejágazattal együttműködő kereskedelmi szereplők is belekényszerülne egy jelentősebb importbeszerzésbe.

A tejtermelők úgy vélik, hogy az importált tejtermékek mértékének hirtelen meg-emelkedése hátrányos az egyébként európai szinten is kiemelten versenyképes hazai termelő szektornak, a magyar feldolgozóknak, de nem jó a tejágazattal együttműködő, hazai tejtermékek forgalmazásában elkötelezett kiskereskedelemnek és nem jó a magyar termékekiránt elkötelezett fogyasztó számára.

Péter Benjamin állatgondozó az Őrségi Nemzeti Parkban magyartarkákkal. A tej már nem hoz hasznot (Fotó: Szendi Péter)

 

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kijelentette: egyetért a tejtermelőknek azon céljával, hogy a tejpiacon tiszta viszonyokat kell teremteni. Nem elfogadható, hogy a magyar áru helyett import termék kerüljön az áruházláncok polcaira.

Mátyás István, az Ostfffyasszonyfai Petőfi Mezőgazdasági Szövetkezet elnöke elmondta: gazdaságukban 1450 szarvasmarhát tartanak, ebből 450 a fejőtehén, ez az állomány napi 8- 10 ezer liter tejet ad le, jelenleg az Alföldtejjel van szerződésük. Az elnök kifejtette:

- Az már régen volt, hogy a tejtermelés húzóágazat volt a mezőgazdaságban a magas jövedelmezőség, meg amiatt, hogy naponta fizettek a felvásárlók. Azóta az üzemenyag- és a takarmányköltségek sokat emelkedtek, sok haszon nincs ma Magyarországon a tejtertermelésben. A legnagyobb baj, hogy korlátozás nélkül érkezik be külföldről, elsősorban Szlovákiából a tej - fejtette ki a szakember, aki maga is tagja a Tej Terméktanácsnak. - Ma Magyarországon olcsóbb a szlovák tej, mint Szlovákiában, ez csak úgy lehetséges, hogy az ottani állami támogatja a kivitelt. A rendkívül magas magyar áfa külön probléma, 27 százalékos jövedelmezősége ma egyik iparágnak sincs.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!