Gazdaság

2016.08.13. 17:37

Diana kegyeltjei - Jubilál a molnaszecsődi Rákóczi Vadásztársaság

Molnaszecsőd – Nem csak Vas megyében, országosan is ritka, hogy hetven éve működik egy vadászszervezet. Márpedig ilyen szép jubileumot ünnepelt a molnaszecsődi Rákóczi Vadásztársaság. Családi nappal, kopjafakoszorúzással, részletes történeti visszatekintéssel és Feri bácsi megköszöntésével telt a szombat.

Bakos Ágnes

ÜNNEP

Megmutatták az idei eddigi két legszebb őzbaktrófeájukat a vadászok, és rengeteg fotó előkerült az elmúlt vadászévekből a szombaton tartott jubileumon. Közben egy frissen nyúzott vaddisznó került a tűz közelébe: készült a jubileumi ebéd.

– Büszkék vagyunk az évfordulóra. Amikor 1946. augusztus 11-én kilenc fővel megalakult a vadásztársaság, szerintem ők sem gondolták, hogy ennyi év után őket fogjuk emlegetni – mondta Kiss Győző, a molnaszecsődi Rákóczi Vadásztársaság elnöke.

Köszöntőjében azt kérdezte: gondoltak-e vajon az alapítók arra, mi minden változik hetven év alatt? Annak idején „innen-onnan szerzett” lőszerekkel apróvadra mentek, fácánt, nyulat lőttek. Magor néven alapították a társaságot. A területüket most nagyvad lakja, terepjárókkal járnak a vadászok.

VISSZATEKINTÉS

– 1967-ben ejtették el az első nagyvadat az elődök, egy szarvastehenet. Úgy nézték, mintha földönkívüli lett volna – idézte fel a részletes jubileumi visszatekintésben Baán Péter. Óriási a változás a kezdeti évekhez, például 2013-ban 584 nagyvadat ejtettek el a molnaszecsődi társaság mintegy 9 ezer területén. Előre tekintve egyelőre csak kérdések vannak: hogyan, milyen irányba alakul a vadászat? Sakálra lőnek majd? Ami biztos, az a tartalmas hetven év, ami a társaság mögött van. Az elnök a teljesség igénye nélkül sorolt néhány nevet a prominensek közül. Dr. Nagy Árpádét, aki húsz évig volt a társaság elnöke, s Horváth Károlyét, aki immár harminc éve hivatásos vadász.

– Van valaki, aki, bár nem tagja a társaságnak, negyven éve nincs nélküle semmilyen rendezvény, Feri bácsi – szólította Frank Ferencet az elnök. Oklevelet és egy faliórát kapott, férfias elérzékenyülés közepette, hiszen meglepetés volt Feri bácsinak az elismerés. – A társaság örökös hajtójaként fogjuk emlegetni – mondta Kiss Győző. Idén nem került új név a társaság kopjafájára, amit tisztelettel, vadászkürt szavára koszorúztak meg az ünnepen.

Emlékérmet vett át Kiss Győző Gagyi Istvántól, az Országos Magyar Vadászkamara Vas Megyei Területi Szervezete elnökétől. Rákóczi Ferenc portréja került az emlékéremre.

NAGY NAPOK

– A megyében nem is tudok még egy ilyen szervezetet, amelyik hetven éves, három-négy ötvenedik évforduló van, de országosan is kevés az ilyen vadásztársaság. A sok változás miatt nem jellemző, hogy fenn maradnak ilyen hosszú ideig vadásztársaságok – emelte ki Gagyi István. A jeles napokról szólva két fontos ünnepet is említett. Az egyik az, hogy idén szeptember 4-én, Szentgotthárdon lesz a Vas megyei vadásznap. A másik pedig a 2021-es esztendő. – Vadászati világkiállítás lesz Magyarországon, ötven évvel az előző magyarországi rendezés után. Azt mondta, ki lehet jelenteni, hogy Magyarország vadászati nagyhatalom, hiszen különben nem adhatna otthont egy világra szóló találkozásnak. Feladata a vadászoknak elfogadtatni a vadászatot. Egy szaklap cikkét idézve kiemelte, hogy a mai ember mennyire elszakadt a természettől, és öldöklésnek látja a vadgazdálkodást. Pedig a vadászat szigorúan szabályozott tevékenység, nem pedig lövöldözés – hangzott el többször is az ünnepen.

SZARVASBIKA SZEZON

Augusztus közepére jut a „legszebb munka” a vadásznak, ilyenkor vannak az ünnepélések – mondta Gagyi István. Komolyan szólva pedig, most zárul az őzbak vadászata, pár nap és lefut az üzekedés. Aztán a legfontosabb hetek kezdődnek: szeptember 1-jén indul a szarvasbika szezon. Ez a legjelentősebb vadászidő Magyarországon, az igazi bevételi források most következ(het)nek a vadásztársaságok életében. – Mindenki nagy bizakodással tekint az őszre, talán nem lesz tikkasztó meleg, talán jönnek a vendégek és sikeresek lesznek – mondta Gagyi István.

A vadhús már sült, az elmúlt hetven év képeit szünet nélkül vetítették a rendezvénysátorban – már csak az igazi ünneplés volt hátra Diana, a vadászat istenasszonya kegyeltjeinek.

A protokoll program pedig természetesen úgy zárult: „Üdv a vadásznak, tisztelet a vadnak.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!