Gazdaság

2016.04.19. 15:29

Egy hónapja van arra, hogy felajánljon 1 százalékot

Ha már beadta az adóbevallását, de elfelejtette felajánlani az 1+1 %-ot, még nincs elkésve, május 20-áig nyilatkozhat róla. Az adózók fele inkább az államnak adja, mint a civileknek.

Budai Dávid

A tapasztalatok szerint minden második ember ajánlja fel adójának 1 százalékát abból a mintegy négy és félmillióból, aki Magyarországon személyi jövedelemadót fizet. Az szja 1+1 százalékáról idén is, csakúgy, mint az elmúlt években, május 20-áig lehet rendelkezni, szja-bevallási formától függetlenül. Aki személyijövedelemadó-bevallást nyújt be, egyúttal rendelkezhet arról, hogy adójának 1 százalékával támogat egy civil szervezetet, illetve a másik 1 százalékával egy egyházat vagy a Nemzeti Tehetség Programot. Akik már benyújtották bevallásukat vagy a NAV-ot bízták meg a bevallás elkészítésével, de még egyetlen szervezetet sem jelöltek meg kedvezményezettként, vagy nem a munkáltatójukon keresztül juttatják el 1 százalékos nyilatkozataikat a NAV-hoz, még nem maradtak le semmiről. Az 1+1 százalékról rendelkezni ugyanis a bevallástól függetlenül egészen május 20-áig lehet. A felajánlás legegyszerűbb és leggyorsabb módja az ügyfélkapun át elektronikusan eljuttatni a rendelkező nyilatkozatot a NAV-hoz. A NAV honlapján valamennyi kedvezményezett, így az egyik 1 százalékkal támogatható civil szervezet (http://nav.gov.hu/nav/szja1_1/regisztralt_2016" target="_blank") illetve a második 1 százalékra jogosult egyház vagy kiemelt költségvetési előirányzat (http://nav.gov.hu/nav/szja1_1/technikai_szamok" target="_blank") is megtalálható.

Felajánlásokat kizárólag a listákon szereplő kedvezményezettek kaphatnak, vagyis azok a civil szervezetek, amelyek szeptemberig regisztráltak a NAV-nál és megfelelnek a támogatás feltételeinek, valamint a technikai számmal rendelkező bevett egyházak és kiemelt költségvetési előirányzat. A felajánlók dönthetnek a rendelkező nyilatkozaton arról is, hogy ha a civil kedvezményezett kéri, a NAV közölheti-e nevüket, címüket és elektronikus levelezési címüket. A kedvezményezett ezeket az adatokat (öt évig) kizárólag közhasznú tevékenységéhez kapcsolatfelvételre, tájékoztatásra használhatja. Azok az adóforintok, amelyekről nem rendelkeznek az adózók, a költségvetésben maradnak. Az a pénz azonban, amit az állampolgárok támogatásként felajánlanak, leggyakrabban a rászorulók támogatását, a gyermekek fejlődését, gyógyítását és állatmenhelyek működését szolgálja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!