Gazdaság

2016.10.24. 19:32

Ennyien dolgozunk Vasban - Szombathelyen stagnált a munkanélküliség havi összevetésben

Megyei körkép - Vas megye egészében kevéssel nőtt a munkanélküliség, de van 12 község, ahol egyáltalán nincs álláskereső.

Bakos Ágnes

Az első őszi összesítést tette közzé a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat. A szeptemberi zárónapon számolt adatokat mutatja az összeírás.

VAS MEGYE

Összesen 4091 munkanélkülit tartanak nyilván Vas megyében a legfrissebb összegzés szerint. Ez 48 fővel több, mint egy hónappal korábban volt, és 563 fővel kevesebb, mint egy évvel korábban. Árnyalja a képet a munkaképes korú lakosság száma. Szeptember és augusztus végén is 177 418 munkaképes korú Vas megyeivel számolt a foglalkoztatási szolgálat, egy éve viszont még 2 ezerrel többen voltunk: 179 461 fő. A relatív mutató szerint az aktuális munkanélküliség 2,31 százalék Vas megyében.

Grafika: Kelemen Attila

MEGYESZÉKHELY

Stagnál az álláskeresők száma Szombathelyen: szeptember utolsó napján 1151 főt tartottak nyilván a városban, egy hónappal korábban három fővel volt több a regisztrált álláskereső. Tavaly ősszel még 1296 szombathelyi keresett munkát, igaz, akkor mintegy hatszázzal több munkaképes korú lakosa volt a megyeszékhelynek. Most 52 747 fővel számol a foglalkoztatási szolgálat, akkor 53 405 munkaképes korú szombathelyit tartottak nyilván.

NULLÁS FALVAK

Vas megyében 12 olyan település van, ahol egyáltalán nincs álláskereső. Ezek a következők: Döbörhegy, Kerkáskápolna, Lócs, Nagymizdó, Nemesládony, Nemesmedves, Orfalu, Répceszentgyörgy, Sajtoskál, Szatta, Szaknyér és Zsennye. Sajtoskál kiemelkedik a sorból, hiszen ott él a legtöbb munkaképes korú a nullás települések közül: 266 fővel számol a foglalkoztatási szolgálat. Tavaly ugyanekkor ugyanennyi volt a lakosságszám, de akkor három álláskeresőt tartottak nyilván a településen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!