Gazdaság

2015.09.22. 15:53

Éttermet húsz, kocsmát öt millióért - A pápa látogatása óriási lendületet adhatna, egész Vas megye turizmusának

Körkép - Az év végére akár 7-8 százalékkal kevesebb lehet a vendéglátóhelyek száma. Vas megyén a pápa látogatása nagyon sokat segítene.

Budai Dávid

Ha vállalkozáson töri a fejét, vagy nem tud, mit kezdeni 20 millió forinttal jól gondolja, meg, hogy mibe fektet. A Bisnode nemzetközi cégminősítő szerint, amennyiben a szálláshely szolgáltatásokat és az éttermi vendéglátást külön-külön vizsgáljuk, akkor megállapíthatjuk, hogy az éttermi vendéglátást, italszolgáltatást végző cégek a legrizikósabbak, itt ugyanis a cégek bedőlési aránya közel 4,5 százalék, ami jóval magasabb az országos 2,53-as átlagnál.

És, hogy ez mennyire nem csak néhány kocsma vagy étterem tulajdonost érint, azt jól mutatja, hogy a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének adatai alapján a turizmusban foglalkoztatottak száma 318 ezer fő, ami egy igen jelentős nagyságú szektort jelez. Több mint 27 ezer működő társas vállalkozás tevékenykedik az iparágban, éttermi vendéglátás, italszolgáltatás terén közel 24 ezer vállalkozás tevékenykedik ma Magyarországon, de számuk 2014 elején még megközelítette a 25500-at. Ezen a területen jelentős cégszám-csökkenés következett be, ami az elmúlt fél évre különösen igaz volt.

Horváth Patrik, Szabadfi Dalma, Marton László pincér, és Csánits Gréta egy kőszegi étteremben. Fotó: Unger Tamás

2015 januárja óta közel négy százalékkal csökkent a számuk, míg 2014-ben egy év alatt alig több mint két százalékos volt csak a csökkenés. Amennyiben ez a trend tovább folytatódik, az év végére akár 7-8 százalékos éves csökkenés is elképzelhető országosan. A KSH adatai szerint éttermi vendéglátás, italszolgáltatás területén a 2014-es évhez képest harminc százalék körüli csökkenés várható, mivel tavaly több mint 1500 éttermi szolgáltató felszámolása indult meg, idén pedig eddig csupán félezer, ami év végére is várhatóan ezer körül marad. Végelszámolások tekintetében kevésbé kedvező a kép. Az első féléves adatok alapján úgy tűnik, hogy a szálláshely-szolgáltatók és éttermi vendéglátók közül a tavalyi évhez képest az idén többen fognak a bezárás mellett dönteni.

A Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetsége (KISOSZ) Vas megyei szervezetének elnöke, Pammer István elmondta a vendéglátósok problémái egyáltalán nem új keletűek, míg régen azt mondták, hogy gyógyszertárat és kocsmát nyitni mindig jó befektetés, addigra ez már régen nem igaz. Ezt igazolja, hogy Szombathely Fő terén gyakorlatilag nincsen étterem.

A vendéglátóhelyek bedőlésének okai összetettek. Egyrészt a 2008-as válság, mint minden szektorra, úgy erre is hatással volt. Másrészt az étteremtulajdonosok nagy része bérli a helyet, ahol üzemel a vendéglő, és az ingatlanok tulajdonosai sok esetben nem hogy engedtek volna, de inkább emeltek az áraikon az utóbbi években. Az online kasszák megjelenése és az ahhoz kapcsolódó kötelező felülvizsgálatok költsége szintén nagy érvágás volt a vendéglősöknek.

A vendéglátás a legnagyobb élőmunkaerőt igénylő szektor, márpedig ha van valami, ami drága, akkor az a munkaerő. Vas megyében ráadásul két tűz közé kerülnek a vállalkozók, hiszen Ausztria közelsége miatt, a bérköltség terhe mellett, komoly munkaerőhiánnyal is számolniuk kell. Pammer István szerint ez az oka annak is, hogy a Savaria Karneválon viszonylag kevés helyi vállalkozó képviseltette magát, egyszerűen nem volt ember, aki dolgozni tudott volna. Mindehhez hozzá kell még venni azt az indokolatlanul nagy adminisztrációs terhet, amely sokszor egy vendéglátós teljes napját kitölti, így a vendég helyett papírmunkával kell foglalkoznia. Annak ellenére, hogy a rendszer túl van szabályozva, az utóbbi években könnyebb lett az engedélyek beszerzése, ezért ha valaki az intő jelek ellenére is étteremnyitást fontolgat, akkor a cikk elején említett 20 millió forinttal számoljon, ha pedig kocsmában gondolkodik, akkor elég lesz 5 millió is. Persze ebben az épület ára, vagy a bérleti díj nincsen benne.

Pammer István szerint, ha a társasági adót, illetve a vendéglátásban felhasznált ételek áfáját csökkentenék, az nagy segítség lenne a szektorból élőknek.

A Vas megyeieknek, ha minden jól megy, erre sem kell várniuk. Ahogyan a múlt héten a közgyűlés utáni sajtótájékoztatón elhangzott, a pápa tudomásul vette a meghívást. Pammer István nagyon bízik a szentatya látogatásában, szerinte az esemény óriási lendületet adhatna, nem csak Szombathely, de egész Vas megye turizmusának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!