Gazdaság

2009.02.24. 03:28

Fatisztogatás, metszés

<b>VN</b> - Az idei télen a mechanikai és metszési munkákra alkalmas napok száma kevés volt, de a szorgalmas kertészkedők elkezdték a feladatot.

dr. Nagy László

Az idei télen a mechanikai és metszési munkákra alkalmas napok száma kevés volt, de a szorgalmas kertészkedők elkezdték a feladatot.

Egy környezetbarát, környezetkímélő növényvédelmi gyakorlatban fontos szerepet tulajdonítunk a fatisztogatásnak, a korona ritkításának, a metszésnek. A fák magasságát is korlátozni kell, hogy azok a tenyész- időszakban időnként permetezhetők, a szüretkor pedig elérhetők legyenek. A metszés elméleti tudást, szakértelmet és gyakorlatot követel. Ismerni kell a fajt, azon belül a fajtát, a növény korát, kondícióját és sok egyéb tényezőt. Másként bánunk azzal a fiatal fával, amelynek koronaalakítását végezzük, és másként azzal a fával, amely fiatalításra, ifjításra szorul.

A szakszerű metszés termésszabályozás és megelőző növényvédelem is. A szellős, napfényjárta korona nem kedvez a károsítóknak. A sűrű lombozatban pedig előnyös helyet találnak a gombák. A helyesen metszett lombkoronába a növényvédő szert jól tudjuk bevinni, és a kívánt eredményt elérni. Az idős fáknál használjunk kéregkaparót és drótkefét. A kaparék rengeteg károsító szaporító képletét tartalmazza, ezért fólia leterítésével fogjuk fel, és semmisítsük meg. A Jonathan és fajtakörébe tartozó almafák lisztharmatra fogékonyak. A lisztharmat ellen kéntartalmú vagy kénpótló szereket használunk. Egy mérsékelt védekezés esetén előfordul, hogy a hajtásvégeken a lisztharmatfertőzés erősebb tünetei látszanak. A népi nyelv ezeket a kórképeket gyertyának nevezi. A metszésnél a beteg hajtásvégeket feltétlenül távolítsuk el, mert különben a lisztharmat el- leni védekezés nehéz fel-adat lesz.

Egy-egy fa után a szerszámokat fertőtlenítsük hypooldatban. Az egy centiméternél nagyobb átmérőjű vágási felületeket kezeljük sebápoló készítménnyel. Az őszi- és kajszibarack metszését majd csak közvetlenül a virágzás előtt végezzük. A tisztított, metszett fák alkalmasak a lemosó permetezésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!