Gazdaság

2015.08.27. 18:45

Milliárdok a térségnek

Már ősszel megjelenhetnek a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) fejlesztési forrására kiírt első pályázatok, miután a kormány hivatalosan is elfogadta a megyék és a megyei jogú városok által készített programokat.

Cseszkó Tamás

– Az elsődleges cél a közvetlen gazdaságfejlesztés az egyes települések fejlesztési terveinek figyelembevételével – mindezt Ágh Péter, a Miniszterelnökség Vas megyei fejlesztésekért felelős miniszeri biztosa jelentette be. A Vas megyei keret 21,1 milliárd, a szombathelyi 14,5 milliárd forint, az igényeket már előzetesen felmérték.

Jól állnak az uniós kifizetések – egyebek mellett erről is beszélt Ágh Péter, a Miniszterelnökség Vas megyei fejlesztésekért felelős miniszteri biztosa, hozzátéve, hogy már most 96 százalékát sikerült teljesíteni az augusztusi kifizetési terveknek. Ágh Péter bejelentette, a Kormány arról is határozott, hogy a korábbi gyakorlattal szemben 2017. június 30-ig meghirdeti – pályázatok formájában – a következő hatéves uniós ciklus teljes támogatási keretösszegét. – A felgyorsított pályázati kiírás azt célozza, hogy elkerüljük a közelmúltbeli tapasztalatokat, amikor a 2007–2013-as ciklus terhére még az idén is pályázatokat kellett meghirdetni – mondta el a képviselő, hozzátéve, hogy hazai szereplőknek komoly versenyelőnyt nyújt ezen intézkedés, amelyre nem csak hazánkban, de az EU más tagállamaiban sem volt még példa.

Majthényi László és Ágh Péter is azt hangsúlyozta, hogy komoly fejlesztések várhatók Vas megyében a következő időszakban (Fotó: Cseszkó Tamás)

Ágh Péter szólt arról is, hogy az Európai Bizottság az elmúlt hetekben elfogadta Magyarország 2014–2020-as időszakra vonatkozó Vidékfejlesztési Programját. – A program középpontjában a jelentős foglalkoztatási potenciállal rendelkező mikro-, kis- és középvállalkozások, családi gazdaságok fejlesztése áll – húzta alá a képviselő, hozzátéve, hogy a program elfogadásával párhuzamosan a Miniszterelnökség megkezdte a pályázati felhívások előkészítését, az első pályázatok szeptembertől folyamatosan jelennek meg. A miniszteri biztos bejelentette, elfogadta a Kormány a megyék és a megyei jogú városok által készített integrált területi programokat. Vas megyében 21,1 milliárd forint, Szombathelyen további 14,5 milliárd forint áll majd rendelkezésre.

– Már ebben az évben jelennek meg pályázatok – mondta a döntés kapcsán Illés Károly, Szombathely fejlesztésekért felelős alpolgármestere, ki-emelve, hogy a koncepció elkészültét komoly egyeztetések előzték meg. A városvezető szólt arról is, hogy a szerződés értelmében évente van lehetőség a program felülvizsgálatára, módosítására.

– Komoly mértékű fejlődés várható Vas megyében – így reagált Majthényi László, a megyei közgyűlés elnöke, aki kiemelte, a pályázatok nyolcvan százaléka már az idén megjelenik. – Ezek a források a helyi igények alapján használhatók majd fel, fontosnak tartottuk az igényfelmérést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!