Gazdaság

2014.02.24. 19:21

Hogyan tudjuk csökkenteni lakáshitelünk törlesztő részleteit

A hirtelen jött és jelentős mértékű forintgyengülés következtében sokan próbálják megtalálni annak lehetőségét, hogyan lehetne a korábban felvett deviza alapú lakáshitelük törlesztő részletét elviselhető szintre csökkenteni.

Természetesen nem csak a devizában eladósodottak szeretnék, ha a havi fizetési kötelezettségük alacsonyabb lenne, hiszen a néhány évvel ezelőtt felvett hitelek törlesztő részletei is akár jelentősen csökkenthetőek.

Deviza alapú hitelek esetében a törlesztő részlet csökkentés legjobb alternatívája az árfolyamgát lehet, hiszen ebben az esetben nem kell véglegesen  realizálni az árfolyamveszteséget. Az erre jogosultak az árfolyamgátba történő belépést követően 5 évig rögzített árfolyamon törleszthetik hitelüket.

Mit jelent az árfolyamgát?

A deviza alapú lakossági jelzáloghitelek törlesztő részleteit az annuitás módszerével határozzák meg. A futamidő elején magasabb a törlesztő részlet kamattartalma, mint a tőkerésze.

Aki belép az árfolyamgátba, az Svájci Frank alapú hitel esetén 180,  Euró alapú jelzáloghitelek esetén 250 forintos árfolyamon törleszthetik hiteleiket.  A tényleges árfolyam és a rögzített árfolyam közötti különbséget egy úgynevezett gyűjtőszámlán, a pénzintézetek kétfelé bontva tartják nyilván.

A havi fizetendő törlesztő részlet kamattartalmának rögzített árfolyam feletti részét az állam és a hitelt nyújtó bank fizeti meg az adós helyett. A törlesztő részlet tőkerészének a rögzített árfolyam fölötti része pedig a 3 havi Buborral kamatozik gyűjtőszámlánkon.  Akik tehát lakáshitelüket deviza alapon vették fel, annak a legkedvezőbb megoldás jelenleg az árfolyamgát lehet.

Mi a helyzet forintban felvett lakáshitelekkel?

A kedvezményes végtörlesztés idején átváltott vagy az azt követő időszakban felvett lakás- és jelzáloghitek esetében azonban már jelentős törlesztő részlet megtakarítást lehet elérni a hitelkiváltó banki termékekkel. Mivel a folyósítás óta már eltelt azóta legalább 2 év, ezért a bankok látják az adós fizetési hajlandóságát. Amennyiben ebben az időszakban nem volt jelentős elmaradás, akkor különösen kedvező lakáshitel kiváltó lehetőségek közül válogathatunk.   Egy 5 millió forintos lakáshitel törlesztő részlete 25 éves futamidő esetén már 30 ezer forint alatt maradhat. A THM értéke ebben az esetben 5 % körüli. A legkedvezőbb lakáshitel és kiváltó ajánlatokat megtekintheti a Hitelnet.hu hitelkalkulátora segítségével.

Mennyire bizonytalan az így elért havi törlesztő részlet.

Az elmúlt évek tapasztalataiból kiindulva a bankok megpróbálják a törlesztő részletekkel kapcsolatos kockázati tényezőket a legalacsonyabb szintre csökkenteni. Azon túl, hogy ezek a hitelek már forint alapúak, ma már számos pénzintézetnél elérhetőek az 5 éves kamatperiódussal  kínált lehetőségek. A kamatperiódus alatt a hitelek törlesztő részlete nem változik, tehát megelőzhetjük és elkerülhetjük a kellemetlen meglepetéseket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!