Gazdaság

2017.02.08. 18:05

Lassan záródhat az olló - Közelednek egymáshoz az új és a használt lakások árai

Szombathely - Lassulhat az áremelkedés a használt lakások piacán, a most épülő ingatlanok átvételére viszont várni kell.

Turbók Attila

Ami tény: az elmúlt évben jóval kisebb lett az új és a használt lakások közötti árkülönbség - jelentette ki Bokor Tibor. Az ingatlanpiaci szakember szerint Szombathelyen egy 50 négyzetméteres új lakást egy használt lakás árának 140 százalékáért lehet megvenni a decemberi átlagárak alapján. - Egy-két évvel ez-előtt még a használt lakások másfélszeresét vagy kétszeresét kellett kifizetni ugyan-ezért. Azaz lassan záródik a lakáspiaci árolló - hangsúlyozta a szakértő.

A vasi megyeszékhelyen és közvetlen környékén a használt lakások most 200-260 ezer forintos négyzetméteráron kelnek el, szemben az új építésűek 280-330 ezer forintos árával.

A beruházók elmondása szerint a közeljövőben nem elképzelhetetlen a 410-430 ezer forintos négyzetméterár sem - elsősorban a telkek, az építőanyagok áremelkedése miatt.

Bokor Tibor: Ha lassabban is, de folytatódik az áremelkedés Fotó: Szendi Péter

- A záródó ingatlanpiaci olló ellenére a közvetlenül előttünk álló tavaszi hónapokban, márciusban és áprilisban számottevően felfutó keresletre számítunk, amely alig érezhetően, de még tovább növelheti a használt lakások árait - hangoztatta Bokor Tibor.

Véleménye szerint azonban rövidesen az eddiginél ki-egyensúlyozottabbá válhat a lakáspiac: az utóbbi két év kereskedelmi forgalmát jobbára az ezen intervallumban jelentősen drágult, használt lakások határozták meg. Ehhez most felzárkózhatnak az új lakások, melyek így már egyre nagyobb szerepet kapnak a lakossági ingatlanforgalomban. - Az viszont biztos, hogy a vásárlóknak türelmesnek kell lenniük. A mostanában eladott, tíz, új építésű ingatlanból kilencet csak 2017 végén vagy csak 2018-ban fognak átadni a beruházók - mondta az ingatlanpiaci szak-értő.

Bokor Tibor összegzése szerint 2017 egyértelműen az új építésű lakások éve lesz, ami egyben azt is jelenti, hogy a használt lakóingatlanok árai vélhetően már nem emelkednek olyan drasztikus ütemben, mint az elmúlt néhány évben.

Vas megye után néhány országos statisztikai adat: a múlt év harmadik negyedévében is határozottan pörgött a magyarországi lakáspiac. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) minap megjelent adatai szerint 2016 első kilenc hónapjában valamivel több mint 99 ezer lakás cserélt gazdát, szemben a 2015 és 2014 azonos időszakában eladott 84 ezerrel, illetve 72 ezerrel. Tavaly 23 százalékkal több lakóingatlant hirdettek meg magánszemélyek, mint egy évvel korábban, az eladó lakást keresők száma pedig 18 százalékkal nőtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!