Gazdaság

2015.06.16. 13:05

Megnőtt az igény a cégátvilágításra is

Nőtt az igény tavaly a cégátvilágításra a vállalatfelvásárlások számának és a hitelátstrukturálások arányának növekedésével együtt. Ez derül ki egy könyvvizsgáló és tanácsadó cég most közzétett elemzéséből.

B. Kiss László

Cégátvilágításra legtöbbször vállalatok felvásárlásakor, vagy a hitelek átstrukturálása előtt kerül sor. Mindkét területről jelentősen növekvő többletigény jelentkezett 2014-ben az elmúlt évekhez képest. A jegybank legfrissebb adatai szerint a vállalati projekthiteleknél 2014-ben is kiemelkedően magas, 26 százalékos volt a nem teljesítő hitelek (NPL) aránya. Nem véletlen, hogy a restrukturált hitelek 75 százaléka projekthitel. A tavalyi év közepén a nem teljesítővé váló átstrukturált projekthitelek aránya 39 százaléknyi volt. Ez részben annak is köszönhető, hogy sok esetben az átstrukturálás csak a veszteség elszámolások halasztását szolgálják, vagyis az esetek jelentős részében továbbra sem mérik fel kellő gondossággal az adott vállalatok jövedelemtermelő képességét. Magyarországon 2014-ben 107 kockázati- és magántőke-befektetést hajtottak végre, összesen csaknem 55 milliárd forint értékben. Ezenkívül számos további vállalatfelvásárlási tranzakció történt, amelyek mindegyikében kulcsszerepet kapott az átvilágítási folyamat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!