Gazdaság

2016.08.17. 17:39

Milliárdos mínusz a vasi építőipari termelésben

Körkép - A júniusi építőipari termelés a kétharmadát adta a tavalyinak Vas megyében. Most összegzett félévet a KSH, soroljuk a számokat.

Bakos Ágnes

Jelentős a visszaesés megyei szinten az építőipari termelésben - ezt mutatják a Központi Statisztikai Hivatal most publikált, júniust összegző számai. Az első nyári hónapban 3 milliárd 161 millió forintot tett ki a Vas megyei székhelyű építőipar termelése. Tavaly ugyanekkor 4 milliárd 433 millió forint volt - vagyis a tavalyi júniusi teljesítés alig 70 százalékát hozta az idei hatodik hónap.

Árnyalja a képet, hogy a tavalyi június kiugró volt: akkor másfélszeres emelkedés mutatkozott a 2014-es hatodik hónaphoz mérve.

Ebben az évben nemcsak a június volt gyengébb, mint a tavalyi, hanem az összes hónap. Januárban például idén 636 millió forint volt a vasi termelés, tavaly 1 milliárd 616 millió forint. Februárt nézve is jól látszik az idei visszaesés: tavaly a második hónapban 967 millió forint volt a vasi építőipar teljesítménye, éppen egy évvel korábban 1 milliárd 746 millió.

Tavaly márciusban nagy volt az emelkedés: 3 milliárd 894 millió forintot tett ki a vasi építőipar, idén a harmadik hónapban 893 millió forint volt a teljesítmény. Visszatérve a legfrissebb adatokhoz: nemcsak Vas megye teljesített alul, hanem az egész régió építőipara. Győr-Moson-Sopron megyében a tavalyi június 72,3 százalékát érte el az idei teljesítmény, Zalában a tavalyi hatodik hónap 63,7 százalékát.

A nyugat-dunántúli régiós adat szinte tizedre megegyezik a Vas megyei teljesítménnyel, persze nem számban, hanem arányban: a tavaly júniusi érték 69,7 százalékát adta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!