Gazdaság

2016.07.21. 18:15

Mind drágábbak a telkek - Szombathelyen kevés a szabad terület, érdemes falun körbenézni

Szombathely - Év elejétől meglódult és megdrágult az építési területek piaca. Szombathelyen kevés a szabad terület.

Turbók Attila

Az egyik ingatlankereskedelemmel foglalkozó cég adatai szerint a tavalyi év második felében közel harminc százalékkal emelkedett a Vas megyei, új építésű ingatlanokra a kereslet. A szomszédos Zalában tíz, Győr-Moson-Sopronban 16 százalékos az emelkedés. Ami azonban szembetűnő, hogy az ország túlsó felén, Hajdú-Biharban 38, Szabolcs-Szatmár-Beregben pedig 12 százalékos az emelkedés.

Ennek okaként egyértelműen az építési kedvezmények bevezetését jelölte meg egy ingatlanszakértő, Zsigmond Balázs, aki elmondta, hogy például a CSOK bevezetésekor (vagy annak hírére) megugrott az építési területek iránti kereslet is. - Évekig alvó állapotban volt ez a piac, aztán ez év elején mintha kilőtték volna. Na de nem csak az érdeklődés, az árak is drasztikusan emelkedtek - fogalmazott a szakértő.

Szombathely belső területein szinte nincs építési telek szabadon. A kevés szabad (vagy eladó) területre a magánépítők és a befektetők is intenzíven vadásznak. Utóbbiaknak a 800 négyzetméter felettiek az ideálisak. - A fő gond azonban az, hogy a klasszikus értelemben vett telek Szombathelyen ritkább mint a fehér holló - mondta Zsigmond Balázs.

László Albert és Barki Roland épp födémet épít egy szombathelyi ingatlanon: hihetetlenül fellendült a vasi építkezési kedv. Fotó: Unger Tamás

A befektetők által vásárolt területek régi házait lebontják, ott új építésű lakásokat alakítanak ki, ám napjainkra már a jobb állapotú épületek is a bontógépek áldozatául eshetnek. Zsigmond Balázs szerint a lakóparkok építési területei jellemzően 750-1000 négyzetméteresek, ám Szombathely belvárosában van 4- 500 négyzetméteres is. Kérdés, hogy ezekkel mit lehet kezdeni. - A Fő tér egy kilométeres körzetében nem ritka a 20 ezer forintos négyzetméter ár sem - jelentette ki az ingatlanszakértő, bár hozzátette, ezen ár mellett már sok a járulékos kérdés, például a közművesítettség.

Szombathelyen a az egyik épülő lakópark 790 négyzetméteres, összközműves telke 8,3 milliót kóstál, Oladban 988 négyzetméterért 9,4 milliót kell fizetni. Egy szombathelyi, közművesített teleknél 8 - 14 ezer forintot kell fizetni négyzetméterenként, ám ez utóbbi nagyban helyfüggő.

Szombathely peremein még akad egy-két terület , ám 8-12 ezer forintos négyzetméter áron. A város alacsonyabb árú ingatlanjai jobbára nem közművesítettek, utóbbi kiépítése pedig években és súlyos költségekben mérhetők. Ezek jellemzően 7-800 négyzetméteres telkek.

A környék falvaiban átlag 900-1000 négyzetméteres építési területekből lehet vásárolni, közművekkel 4-5 millióért, anélkül akár egymillióért is. Néhány kiragadott kistelepülési ár: Sorokpolányban egy 2 ezer négyzetméteres, összközműves telek 2 millió forintért vehető meg, Nardán 1200 négyzetméteres, részben közműves már 2,9 millióért kelleti magát. Jákon 1400 négyzetméterért részben közművesen 4,9 milliót, Dozmaton 1500 négyzetméteres, részben közművesített telekért 4,8 milliót, Gencsapátiban ugyanekkora és ugyanilyen közművesen már 7,5 millió. Hiába, a város közelsége drágít.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!