Gazdaság

2015.07.05. 13:59

Mindössze 26 százalékát cserélték le a lakásbiztosításoknak

Bár a lakástulajdonosok csaknem kétharmada legalább két-háromévente áttekinti, milyen tartalommal kötötte meglévő biztosítását, az elmúlt öt évben a lakásbiztosításoknak mindössze 26 százalékát cserélték le.

Vas Népe

Ez derül ki az egyik biztosító az aktív korú lakosságra vonatkozó reprezentatív felméréséből. A többi lakossági biztosításhoz képest ennél a biztosításfajtánál kevésbé számít a díjkülönbség: 4 ezer forintos eltérés a válaszadók harminc százalékát készteti a váltásra.

Magyarországon tíz lakóingatlanból hét rendelkezik lakásbiztosítással, amely Európában az egyik legjobb aránynak számít. Élénkült a mozgás, erősödik az állományok átrendeződése a biztosítók között. A lakásbiztosításokkal kapcsolatos váltási aktivitást tovább növelhetné, ha még többen számon tartanák, mikor van a biztosításuk évfordulója. A gépjármű-biztosításokhoz hasonlóan ugyanis a lakásbiztosítások esetében is csak tulajdonváltáskor vagy a biztosítási évforduló eljövetelekor lehet lecserélni a meglévő biztosítást. Aki pedig az évforduló előtt legalább 30 nappal nem mondja fel meglévő biztosítását, annak a szerződése továbbra is fennmarad. Bár a válaszadók 66 százaléka tudja, hogy váltani csak évfordulókor lehet, 70 százalékuk nincs tisztában saját évfordulója dátumával, így gyakori eset, hogy egyszerűen elsiklanak a lehetőség felett.

Akik komolyan fontolgatják a váltást, alapvetően a jobb ár-érték arányt tartják fontosnak. Korántsem csak az olcsóbb megoldás keresése dominál: miközben a meglévő szolgáltatás kedvezőbb áron való elérése a válaszadók 55 százaléka számára vonzó alternatíva, az ugyanazért a díjért a meglévőnél szélesebb körű szolgáltatást nyújtó biztosítást szintén igen sokan, 40 százaléknyian tartják jó oknak a váltásra. Szintén gyakori említést kapott a nagyobb összegű kifizetést lehetővé tévő magasabb biztosítási fedezet megléte is.

A MABISZ adatai szerint a lakásbiztosítások átlagos díjszintje jelenleg 28 ezer forint körül mozog. Ez az összeg immár évek óta gyakorlatilag változatlan szinten áll, vagyis bár létezik árverseny, jelentős hatása a piacra továbbra sincsen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!