Gazdaság

2009.03.11. 03:28

Talajelőkészítés, vetés

<b>VN</b> - Évezredek óta a földművelés alapja és meghatározója a talajművelés.

dr. Nagy László

Évezredek óta a földművelés alapja és meghatározója a talajművelés. Talajműveléssel szabályozzuk például a talaj víz-, levegő-, hő- és táp-anyag-gazdálkodását.

Olyan eljárásokat alkalmazunk, mint a forgatás, a lazítás, a porhanyítás, a keverés, a tömörítés és a felszínegyengetés.

Az ősszel felszántott vagy felásott talajt tavasszal vetésre előkészítjük. A munkát optimális időben végezzük. Ha megkésünk ezzel a művelettel, a talaj kiszáradhat, rögös lesz. Ha pedig nedves állapotban készítünk mag-ágyat, akkor a talaj kenődik, a szerkezete esetleg leromlik.

A vetőágy készítésének fontos követelménye a vízmegőrzés, ezért csak a vetőmag igényének mélységében végezzünk munkát. Gyakori hiba, hogy kapálógéppel 8-10 centiméter mélységben hossz- és keresztirányban egyaránt átdolgozzák a talajt, és ezáltal átszellőztetik, illetve kiszárítják. Fontos szempont, hogy a talajelőkészítés a legkevesebb mozgatással járjon, hogy porosítás, taposás és káros tömörödés ne következzen be.

A tavaszi talajművelés előtt szórjunk ki a földre kevés nitrogéntartalmú műtrágyát. A Vas megyei savanyú talajok meghálálják az évenkénti kis adagú meszezést, amelyet feltétlenül a talajművelés előtt végezzünk el.

A legjobb és legolcsóbb talajművelés tavasszal a simító, a gereblye vagy a borona. A vetésre elmunkált talaj legyen biológiailag érett, gyomoktól és talajlakó kártevőktől mentes, kellemes földszagú. A talajon járva úgy tapasztaljuk, hogy az rugalmas, nem tömörödött, de nem is laza.

A vetés idejét nem lehet naptárhoz időzíteni. A talaj állapota, művelhetősége és a növények hőigénye határozza meg a vetés optimumát. A hidegtűrő növények 2-5 fokon már csíráznak, és a talaj esetleges lehűlése során sem károsodnak. Korán vessük el a mákot, borsót, dughagymát, fokhagymát, hagymát, sárgarépát, petrezselymet, spenótot, retket stb.

Ügyeljünk a vetés mélységére. Minél nagyobb a vetőmag (például a borsó), annál több energiát képes tartalék táp-anyagaiból felszabadítani, annál mélyebbről tud a csíranövénye a felszínre törni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!