Gazdaság

2016.07.18. 15:55

Tanácsok gazdáknak - Kísérleti bemutatók: Érdemes megnézni?

Megyei körkép - Június hónap már hosszú évek óta a fajta- és növényvédelmi kísérletek és bemutatók ideje. Országosan és megyénkben is több termelő vállalja azt a plusz munkát, ami a kísérletek lebonyolításával jár. Védekezési tanácsok gazdálkodóknak.

Dr. Márkus Antal

Több, a földek szélén felállított, az avatatlan szem számára különleges feliratú táblával találkozhatnak az autósok és a gazdálkodók szerte az országban. Ezek a táblák kísérleti parcellákat, eljárásokat jeleznek a szakemberek számára. Ilyen fontos, Dunántúli bemutató területek működnek évek óta Beledben, Dalmandon, Győrben és többek közt Külsővaton is. Megyénkben sem kell szerénykednünk a rendszeres bemutató- és kísérleti helyekkel, melyek közt Chernelházadamonya, Hegyfalu, Táplánszentkereszt és Vasszécseny is szerepel, hogy csak párat említsek a résztvevő helyszínekből. A gazdák bemutatókon való részvétele az elmúlt évekig folyamatosan nőtt, napjainkban azonban inkább csökkenő hajlandóságról számolnak be a szakemberek, hozzátéve, a gazda a saját szemével megtapasztalt eljárást, technológiát talán jobban tudná hasznosítani.

Ezek a hetek alkalmasak arra, hogy a legnagyobb területen termelt kultúráinkban (búza, repce, tavaszi árpa) aratás előtt a fajtasorokat megszemléljük, vizuálisan meggyőződjünk állapotukról. Kontrolláljuk a gombaölő szeres kezelések és kísérletek kedvező, de néha hatástalan voltát is. Tanulni a hibákból éppúgy lehet, mint a kedvező tapasztalatokból. Az ősziek közül gyakorlat ilyenkor a napraforgó és kukorica területeken használt fajták és a javasolt gyomirtási technológiák bemutatása is.

Aratás: a szakember szerint ezekben a hónapokban érdemes felmérni a technológiák eredményeit. Fotó: Unger Tamás

Figyeljünk oda a korszerű technológiákra, az olcsó megoldások idén sem állták meg a helyüket!

Szemmel látható és mérhető különbségeket láttunk az extenzív- és intenzív technológiák között például a repcénél. Csak az egészséges és a táperőtől duzzadó növényektől várhatunk magas hozamot, egészséges termést. Fel kell ismerni, főleg az előző évi őszi tapasztalatok alapján, hogy nem szabad ragaszkodnunk a hagyományos technológiákhoz, fajtákhoz, ha szükséges, időben váltani kell. Nem maradhat el az őszi és tavaszi regulátorozás, gyomirtás, (metazaklor+quinmerak vagy imazamox+metezaklor), ha kell a többszöri kártevők elleni védelem, alapvető technológia ma már a gomba ölőszeres kezelés is. Fontosságuk miatt több hatóanyagot is kiemelnék a bemutatókról, többek közt a metkonazol+ mepiquat-klorid, azoxistrobin+ciprokonazol vagy a boscalid+dimoxistrobin.

A búza gyomirtási kísérletei alapján a szakemberek felhívták a figyelmet a különböző metilek hatására, így főleg a trifenszulfuron-és fluroxipir-metilre, valamint kiváló hatású volt a tritoszulfuron floraszulamos kombinációja.

Gombaölő szerek közül igen jól szerepeltek az azol -ok, így a ciprokon-, propikon-,tetrakon-, tebukon- és epoxikonazol, a stobinok közül kiemelésre kívánkoznak az azoxi- és a piraklostrobinos kezelések.

Nagyon remélem, hogy azok a gazdák és érdeklődők, akik megtisztelték 2016-ban is e rendezvényeket jelenlétükkel: sok kedvező és hasznos tapasztalattal gazdagodva és felvértezve készülnek majd az őszi-és a jövő évi növénytermesztési feladataikra, kiválasztva azt a kedvező technológiát, fajtát és vegyszereket, melyek hatásaiban vizuálisan is meggyőződhettek a Dunántúl említett bemutató helyszínein, hiszen ide is érvényes a mondás: a gazda szeme hizlalja a jószágot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!