Gazdaság

2017.01.11. 14:40

Tűzesetek tombolnak a fűtés miatt (x)

Télvíz idején a fűtési egységek bekapcsolásával jelentősen megnövekszik a lakástüzek kialakulásának kockázata. A biztosítók káreseteinek statisztikái alapján nyilvánvaló, hogy ahol korszerűtlenebb eszközökkel igyekeznek átvészelni a hidegebb hónapokat, ott az otthonok legnagyobb részében a tűz okozta borzalmakért ezek a felelősek, míg a modernebb berendezések esetében, például egy inverteres klímával való fűtéskor a lakások leégésének esélye ennek okán gyakorlatilag egyelő a nullával. Ön is veszélyben van?

Több, mint száz tűzeset pusztít havonta

A bejelentések alapján főként a fűtési idény elején jellemzőek a korszerűtlen fűtési egységek miatti szörnyűségek, hiszen egy-egy nem megfelelően ellenőrzött, karbantartott, valamint nem precízen felügyelt kályha, kandalló, vagy akár egy konvektor miatt egész életünk odaveszhet. Sok esetben pedig tehetetlenek is vagyunk, hiszen előfordul, hogy már csak egy telefonhívás során szembesülünk a borzalmakkal.

Jó esetben több milliós károk, rosszabb esetben életek vesznek oda

A biztosítók statisztikái alapján a lakástüzek esetében a legmagasabbak a kárösszegek - természetesen csak abban az esetben, ha a szenvedő család rendelkezik lakásbiztosítással -, akár több millió forintra is rúghat a kár. Ám ez még mindig a jobbik eset, ugyanis, ha otthonunk leég, életünk munkája és létünk nagy része oda is veszik, ez anyagi javak lévén még valahogyan mégis pótolható.

Való igaz, hogy hosszú időbe telik egy ilyen szörnyűséget feldolgozni, és helyrehozni, amennyire lehet, de az esély mégis megvan rá. Ám ha gyermekeink, vagy nagyszülők, esetleg házi kedvenceink bent tartózkodnak a házban a tragédia ideje alatt, azt bizony sem pótolni, sem feldolgozni nem lehet. Ezért különösen fontos a megelőzés, amire szerencsére igen sok alternatíva kínálkozik: lássuk, mit tehetünk!

Háztűz helyett fűtsünk villannyal?

A fűtés miatti lakástüzek megelőzésnek legbiztosabb módja, ha nem korszerűtlen egységekkel, nem fával, pellettel fűtjük ki otthonunkat, hanem kiküszöböljük ezeket. Bizonyára hallottunk már az inverteres légkondicionáló fogalmáról, vagy egyszerűen csak arról, hogy vannak családok, akik már nemcsak nyáron használják légkondijukat, hanem ezzel is fűtenek (Hogyan?). A szakemberek szerint is jó megoldást választottak, ugyanis nemcsak különösen biztonságos egységekről van szó, hanem igen költséghatékonyak is, így egyre népszerűbb a családok körében.

Mivel tűz egyáltalán nem szükséges a működésükhöz, így teljesen megbízhatóak, valamint akár 800 Ft/hó költséggel is üzemeltethetők. Mindemellett pedig az inverteres típusúak már -15 fokban is tökéletesen működnek. Párszázezer forintból megvásárolhatók, extrabiztonságosak, az áruk pedig néhány év alatt megtérül.

Hol lehet olyan klímát venni, melyek fűtenek is?

Nézze meg pl. a YetiKlíma oldalát, ahol a klímaszerelés kedvezményes Budapesten

Ha pillanatnyilag erre nincs lehetőségünk

Amennyiben szilárd, például fa vagy szén tüzelésű rendszerrel vészeljük át a telet, akkor a következőket soha ne mulasszuk el:

• A fűtési berendezés környékére csak nem éghető és szilárd burkolatot helyezzünk el!
• A kémény tisztítására mindig fordítsunk kellően nagy gondot!
• Nedves fával soha ne fűtsünk, mert a korom-, és kátránylerakódás megnövekszik a kéményben!
• Ha cserépkályhánk van, akkor dió, vagy mandula héjat soha ne égessünk, mert a hirtelen felszabaduló hőenergia robbanást okozhat!
• Ne is zárjuk le előbb, mint ahogy teljesen leégett benne a fa, mert a még el nem égett gázok szintén robbanást okozhatnak, és akár az egész cserépkályhát szétvetheti!
• A friss égésterméket szemetesbe soha ne helyezzük, mert nagyon gyorsan meggyulladhat!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!