Gazdaság

2017.04.02. 15:40

Erősödik Vas megye gépipara

Szombathely - A növekvő vállalkozásszám mellett a gépipar bővül a legnagyobb ütemben a megyében. A Vállalkozók Országos Szövetsége rendezett konferenciát a vasi vállalkozóknak.

Turbók Attila

A Vállalkozók Országos Szövetsége (VOSZ) a vasi megyeszékhelyen, a megyeháza dísztermében tartotta országos körútjának második konferenciáját, ahol a helyi vállalkozások vezetőit tájékoztatták a gazdaság legfrissebb statisztikáiról, eredményeiről.

A konferencián nagy sikert aratott dr. Kozák Ákos, a GfK Hungária Piackutató Intézet igazgatójának előadása, amelyet - némi országos és európai kitekintéssel - a Vas megyei gazdasági helyzet elemzésének szentelt.

- Ott kell kezdenem, hogy 2016 első felére a legalább húsz főt foglalkoztató vállalkozások száma nőtt, ezen belül már Vas megyében is a gépipari cégek nyernek egyre nagyobb teret - mondta az igazgató. A tavaly nyári adatok szerint a megyében több mint 39 ezer vállalkozás működött, ami 1,5 százalékkal magasabb, mint az előző évben. Vas megyében ezer lakosra 157 vállalkozás jutott, ezek 75 százaléka önálló vállalkozás.

Dr. Kozák Ákos előadása nemcsak élvezetes volt, hanem számos meglepetést is tartogatott
Fotó: Nagy Jácint

- Ami igazán megmutatja a gazdaság fejlődését itt Vas megyében is, az a vásárlóerő, amely azonban országos szinten is csak negyven százaléka az európai országok átlagának - jegyezte meg dr. Kozák Ákos. A tavalyi év adatai szerint a nettó hazai jövedelem 2016-ban 5548 euró volt egy személyre, egy évre lebontva (nagyjából 1,6 millió forint). A megye azonban az országos átlag felett teljesít, ám Vasban vannak meglepő statisztikák a vásárlóerőt tekintve.

A konferencia előadója elmondta: az egy főre jutó vásárlóerő kategóriában a "legtehetősebb" vasi település címére - legnagyobb meglepetésére - Balogunyom pályázhat, azt követi Répcelak, Vasszécseny, Szombathely és Körmend. Ugyanezen statisztikában a kevésbé tehetős települések listáját Csepreg vezeti, meglepetésként másodikként jön Bük, majd Torony, Kőszeg és Rábahídvég. A vásárlóerő ismertetése mellett dr. Kozák Ákos kitért a megyei keresetekre is. Ám statisztikáinak ismertetésekor megjegyezte: ez az a pont, amely napjainkban folyamatos emelkedést mutat, és ennek ellenére is szakemberhiány van a megyében.

- A havi nettó átlagkereset Vas megyében 156-170 ezer forint között mozgott, ami a környező megyékben (Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Fejér) 180-210 ezer forint - mondta a konferencia előadója. A végzettség szerinti mutatók természetesen nagyobb szórást mutatnak: míg az általános iskolát végzetteknél 91 ezer forintos bruttó bért jeleznek a statisztikák, addig már egy felsőfokú végzettséggel 484 ezer forintos bér is elérhető. A szakmunkások 170 ezres átlagot, a gimnáziumban végzettek 217 ezer forintos átlag, bruttó bért vihetnek haza. - Ilyen átlagbérek mellett a Vas megyei álláskeresési ráta 1,4-2,3 százalékot mutat (hasonlóan Győr és Veszprém megyéhez), ami most inkább gondot jelent, tekintve a cégek szakmunkásigényére - fogalmazott az előadó.

Dr. Kozák Ákos, Vas megyét érintő gazdasági előrejelzéseire lapunk gazdasági rovatában még visszatérünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!