Haladás

2016.05.15. 12:30

Csúcstechnika a Haladásnál

A Polár V800-as óráknak köszönhetően már a felkészülés kezdetére tudja a szakmai stáb, milyen állapotban érkezik vissza szabadságáról a játékos.

Pum András

Vadonatúj Polár V800-as órákkal mérik a játékosok teljesítményét a Szombathelyi Swietelsky-Haladás labdarúgócsapatánál. Az új, eszközökről Garami Zsolttól, a szombathelyiek erőnléti edzőjétől érdeklődtünk.

- Az elmúlt bajnoki szezon eleje óta alkalmazott Polár Pro rendszer egész időszak alatt biztosította számunkra azt, hogy a játékosok keringési rendszeréről valósidejű adatokat kapjunk és azokat rögzítve elemzéseket készíthessünk, mely nagyban segítette a terhelés-pihenés optimális arányának beállítását edzésről – edzésre, hétről-hétre - engedett bepillantást a korábbi gyakorlatba Garami Zsolt. - Ez a rendszer személyre lebontva, de együttesen képes a csapatot figyelni, így akár az edzések közben is lehet módosítani, optimalizálni a terhelést, az edzéscéloknak megfelelően. Azt gondolom az egyik legnagyobb feladat a labdarúgásban az, hogy a játékosokat fejlesztenünk is kell – azaz terhelni kell őket - de a hétvégi mérkőzésekre frissnek kell lenniük. Ezért folyamatosan tudnunk kell, milyen élettani hatással számolhatunk a játékosok keringését tekintve. Kétféle létezik ugyanis: az egyik hatás mozgósít, a másik a tartalékolás irányába hat. E két hatásnak folyamatosan megfelelő arányban kell lennie, ellenkező esetben túledzettség vagy aluledzettség léphet fel. A Polár rendszer korábban kidolgozott egy olyan analógiát, mely nyugalmi pulzus mérések alapján képes kimutatni ezt az arányt, így aktuálisan beállítható a célterhelés a szezon alatt. Hozzá kell tenni azonban, hogy a 2015/16-os bajnoki év igen csak éles volt, nem sokat lehetett takarékoskodni az energiával. A játékosok csúcsra járatták fizikai képességeiket, így a bajnokság utáni levezető hét mérései nem csoda, hogy némi fáradtságról tettek bizonyságot.

Garami Zsolt szerint nagy segítséget jelent az új Polár Óra

- A szünet első két hetére ezért is javasoltunk csak frissítő szabadidős tevékenységeket - kivéve a törzserőt érintő stabilizációs munkát - egyedül a tartó izmoknak nem adtunk hosszabb „szabadságot” - folytatta a Haladás erőnléti edzője. -  Itt jönnek képbe az új V800-as Polár órák: minden játékos a saját, névre szóló, egyénre szabott órájával együtt ment pihenőre, melyek az első két hét adatait rögzítik. Nehezen képzelhető el, hogy a srácok nem kívánják meg a lábteniszt, nem úsznak egy jót, vagy épp ne álljanak otthon össze barátaikkal egy strandfocira, azonban, ha teljesen passzívak is lennének, nyugalmi értékeket folyamatosan rögzíteniük kell. Ehhez csak annyit kell tenniük, hogy felveszik az órát és a tevékenység után azt összekötik egy flow on-line rendszerrel, ami kb. egyperces művelet. Az erőnléti edző flow felületén azonnal megjelennek az adatok, melyből az említett analógia alapján láthatóvá válik, hogy épp milyen a játékos keringési rendszerének állapota. Arra számítunk, hogy a két hét elteltével az arányok teljesen optimalizálódnak, így a szabadságuk alatti következő két hétre valós adatok alapján határozhatjuk meg az egyéni programot, mindenkinek személyre lebontva. Ez óriási előrelépés a korábbiakhoz képest, az egyéni munka megtervezésében, eddig ugyanis nem lehetett tudni pontosan milyen állapotban kap a játékos egyéni feladatokat. Reményeink szerint a játékosaink így olyan állapotban térhetnek vissza jól megérdemelt szabadságukról, hogy a bajnoki szezont megelőző - szokásos felméréseket követően, - azonnal megkezdődhet a labdarúgó specifikus felkészítés.

- A futballisták mennyire vevők az "online-mérésre"?

- Minden játékos nagyon profi módon állt hozzá az újdonsághoz, a Polár szakembereivel együtt a rendszert gyorsan be is állítottuk és a szezon utolsó edzésén már mindenki ki is próbálhatta azt - fogalmazott Garami. -  A rendszert - igaz, csak alapértékeket tekintve - a játékosok az okostelefonjaik alkalmazási felületén saját maguk is nyomon követhetik. Mindez nagy érdeklődést váltott ki a srácok körében és nagy sikert aratott, amikor megjelentek az első adatok saját telefonjaikon.

- Köszönet a klubnak, hogy biztosította az eszközöket, így egy újabb lépést tehetünk a minőségi munkát tekintve! - zárta szavait Garami Zsolt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!