Haladás

2015.02.04. 21:05

Nem tért le az útról a Haladás

Illés Béla, a Szombathelyi Swietelsky-Haladás sportigazgatója szerint továbbra is a helyi nevelésű játékosokra épít a Rohonci úti egyesület, ugyanakkor az eredménykényszer miatt muszáj volt meghatározó futballistákat igazolni.

Pum András

Hatalmas játékosmozgás volt a télen a Rohonci úton - és még nincs vége. Fussunk neki. Zsirai Martin kölcsönben Ajkán, Medgyes Zoltán szintén kölcsönben Mezőkövesden, és Andrij Jefremov is kölcsönben futballozik a tavasszal, utóbbi Szlovákiában, Bősön. Szakály Attila a ZTE-hez, Dvorschák Gábor Mezőkövesdre, Mursits Roland Békéscsabára, Gyurján Bence Gyirmótra szerződött, Városi Viktor Zalaegerszegen, Zamostny Balázs Sopronban szerepel próbajátékon. Szentes Lázár rajtuk kívül nem számol Nagy Olivérral, Farkas Márkkal és Kamíl Kopúnekkel sem. Érkezett eddig fél évre kölcsönben Raffaele Alcibiade, Laurentiu Branescu, valamint leigazoltuk Nagy Patrikot, Dudás Ádámot, Jánvári Gábort,  Leandro Martínezt és Andrea Mancinit.

Azaz ha megnézzük, télen öt Illés Akadémia-nevelés - Zsirai, Gyurján, Mursits, Medgyes, Szakály - is távozott, miközben négy légiós és Jakab Csaba helyére egy szintén külföldi kapusedző érkezett. A tavalyi bajnokságot - és jellemzően korábban is - szinte színmagyar csapattal játszotta végig a Haladás, most azonban fordulni látszik a kocka.

Vége a saját nevelésű játékosok hegemóniájának, az akadémista fiatalok csapatba építésének?

- Erről szó sincs, nem változott a koncepciónk - szögezte le Illés Béla a Haladás sportigazgatója, kisebbségi tulajdonosa, az Illés Akadémia névadója, egyik alapítója. - Mert lehet, hogy több, az akadémián nevelkedett futballista is távozott a télen, de nézzük csak meg, hányan kerettagok most is. Jagodics Márk és Radó András 1993-as, Angyal Zsolt 1994-es, Németh Márió 1995-ös, Jancsó András, Rácz Barnabás, Tihanyi Olivér, Török Milán 1996-os, Czingráber Máté 1997-es, Kretz Bálint 1998-as születésű. Ez tíz akadémián nevelkedett fiatalt jelent - szerintem nem rossz arány, sőt! Ráadásul a távozók közül Medgyes és Zsirai csak kölcsönben szerepel máshol a tavasszal. Nem beszélve arról, hogy Czingráber és Kretz személyében két, 17 és 16 éves fiatal is a felnőttekkel készül - erre korábban nem nagyon volt példa. És nem utolsósorban könnyen megeshet, hogy Jagodics, Németh és Radó is kezdő lesz tavasszal, ez három Illés Akadémia-nevelést jelent. Tehát nem változott a koncepciónk, változatlanul a helyi futballistákra támaszkodunk, ugyanakkor mivel kőkemény tavasz elé nézünk, nincs idő a fiatalok csapatba építésére, kísérletezgetésre. Igyekeztünk azonnal bevethető futballistákat szerződtetni, hiszen muszáj bentmaradnunk. Mindegy, hogy magyar vagy külföldi, jelenlegi helyzetünkben az a lényeg, hogy erősítést jelentsen. Látható, a télen érkezők közül Alcibiade, Mancini és Branescu játékára egyelőre a tavasszal számítunk. Egy bal oldali védőt és egy középpályást szeretnénk még igazolni, megvannak a jelöltjeink, ám a nevek nem publikusak. Ami az úgynevezett olasz vonalat illeti, most nem jelenthetem ki biztosan, hogy az ősztől is ezt preferáljuk, ugyanis jelenleg csak a tavaszi szezonban, a bentmaradásban gondolkodunk. Ennél távolabb még nem nézünk.

Illés Béla

Megnéztük, a mértékadó transfermarkt.de átigazolási oldal szerint mennyi az újonnan érkezők piaci értéke. Nos, Branescut, Alcibiadét és Martínezt egyaránt 300 ezer, Andrea Mancinit 100 ezer,  Dudás Ádámot 250 ezer,  Nagy Patrikot és Jánvári Gábort 150-150 ezer euróra taksálja a honlap.

Kövess és lájkolj minket a facebookon is!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!