Haladás

2015.05.18. 17:28

Így néz ki egy NB I-es klublicenc

Tóth Miklós, a Szombathelyi Swietelsky-Haladás ügyvezetője - az MLSZ jóváhagyásával - vezetett be bennünk a klublicenckészítés rejtelmeibe.

haladas.hu

Az utóbbi napok, hetek egyik bűvös szava a klublicenc volt, jelen állás szerint a Győri ETO, a Pápa, a Kecskemét, a Pécs és a Nyíregyháza az a csapat, amely ezt nem kapta meg a 2015/2016-is NB I-es bajnokságra szóló indulási jogot. A Haladás viszont igen, az UEFA/NB1-es licencet kapta meg a zöld-fehér együttes.

De mit is takar valójában, mit kell tartalmaznia a klublicencnek, amelyet - ha egy ember csak ezt készíti - három-négy napos kemény munkával lehet összehozni. Ismerve a szombathelyi klub szűkös személyi állományát, nem kis teljesítmény volt összeállítani valamennyi szükséges dokumentumot. A klublicenchez szükséges dokumentumokat egyébként nem postán kell, kellett elküldeni az MLSZ-be, a klubok az internet keresztül töltötték fel a szövetség rendszerébe.

- A jelenleg hatályos Klublicenc Szabályzat (továbbiakban: „Szabályzat”) szerint három féle licenc kérelmet nyújthat be egy klub, UEFA/NB1, NB1 és NB2 licenckérelmeket - tudtuk meg Tóth Miklóstól, a Szombathelyi Swietelsky-Haladás ügyvezető igazgatójától. - A nemzetközi kupákban csak UEFA/NB1 licenc birtokában lehet indulni. A licenckérelmezők felé előírt követelmények nehézsége az alacsonyabb osztályú licenckérelemtől indulva a magasabb felé haladva növekszik, tehát a legszigorúbb követelményrendszernek az UEFA/NB1 licenckérelmezőknek kell megfelelnie, míg például az NB 2-es klublicencet ettől könnyebb megszerezni. Az UEFA/NB 1 licenccel rendelkező és az NB 1-ben résztvevő klubok felé például az is egy pluszkövetelmény az alacsonyabb osztályban résztvevő klubokhoz képest, hogy az UEFA -nak is be kell mutatniuk a klub pénzügyi adatait, ráadásul mindezt nem a magyar, hanem a nemzetközi számviteli szabályok alapján, angol nyelven. Ha egy klub nem kap olyan licencet, ami alapján NB1-ben, vagy NB2-ben szerepelhet , akkor abban az esetben, ha minden egyéb vonatkozó feltételnek megfelel, NB3-ban indulhat, mert a Klublicenc hatálya az NB 3-as klubokra már nem terjed ki.

Tóth Miklós és csapata jó munkát végzett. Fotó: Unger Tamás

A Klublicenc megszerzése érdekében az alábbi főbb adatok/dokumentum bemutatása szükséges az MLSZ felé (a lista nem teljes, a főbb benyújtandó kritériumok kerültek kiemelésre):

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!