Bulvár-celeb

2024.04.22. 12:35

Rohamosan terjed egy veszélyes vírus a szomszédban

Szlovákiában egyre gyakrabban észlelnek fertőző májgyulladást (hepatitis A) a pácienseknél, ami sárgaságot okoz. Az érintkezés útján terjedő betegség húsvétkor ütötte fel a fejét az országban.

A kép illusztráció!

Forrás: Shutterstock

Kelet-Szlovákiában egyre több járásban jelenik meg a sárgaságot okozó fertőző májgyulladás (hepatitis A). Már nemcsak a falvakban, hanem a nagyobb városokban is. Az Új Szó szerint Felsővízközben is találtak betegeket. A legtöbb fertőzött óvodás- vagy iskoláskorú.

„Az év eleje óta 47 beteget regisztráltunk, az esetek száma folyamatosan emelkedik. A pácienseket az infektológiai osztályon helyezzük el”

– közölte Ingrid Senajová járványügyi szakember.

A lap azt írja, húsvétkor ütötte fel a fejét a járvány. A szakemberek szerint a gyermekek beoltása lenne a megoldás, de nincs elég vakcina az országban. Senajová hozzátette: „A hepatitis A vírus széklettel ürül, és érintkezés útján terjed. Fontos a személyes higiénia: nem szabad egy pohárból inni és ugyanazt a szál cigarettát szívni.”

Ez egy sokáig lappangó vírus, akár tizenöt–harminc nap is lehet a lappangási ideje. Néhány napig tartó lázzal, étvágytalansággal, gyengeséggel és hasi fájdalommal kezdődik, ezeket a tüneteket pedig étvágytalanság, hányás, a has jobb felső részén fájdalom vagy érzékenység, továbbá sötét színű vizelet, világos színű széklet, sárgaság vagy a szem besárgulása követi.

A fertőzés terjedésének megelőzésében nagyon fontos szerepe van az alapos kézmosásnak, valamint a zöldségek, gyümölcsök folyó vizes lemosásának – figyelmeztet az index.hu. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában