Nem értik

2024.05.03. 18:20

Szombathelyi óvónők továbbra is várják a 32,2 százalékos béremelés teljesülését

Továbbra sem kapták meg a szombathelyi óvónők a 32,2 százalékos bérfejlesztést – tudtuk meg egy neve elhallgatását kérő óvodapedagógustól. A dolgozók nem értik, míg más vasi településeken ennek kifizetése megtörténik, egy megyei jogú városban miért nem tudták megadni.

Vaol.hu

Maruzsa Zoltán államtitkár leveléből tudjuk: a szombathelyi óvónők átlagbére 48 ezer forinttal kevesebb az országos átlagnál

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Márciusban robbant a hír: az óvodapedagógusoknak (járó) 32,2 százalékos bérfejlesztés Szombathely tekintetében nem valósult meg – azt Illés Károly frakcióvezetőtől (Fidesz-KDNP) tudtuk meg. 

© Cseh Gábor
Az óvodapedagógusok helyzetére márciusban rendkívüli sajtótájékoztatón hívta fel a figyelmet Illés Károly
Fotó: VN-Archív/CSG

Maruzsa Zoltán államtitkár levelére hivatkozva a kormánypárti politikus arról is beszélt: míg az óvodapedagógusok átlagbére országosan 630 ezer forint, az Szombathelyen 582 ezer forint.  

László Győző alpolgármester egy másik sajtótájékoztatón reagált, szerinte 162 millió forinttal több forrásra lett volna szükség a 32,2 százalékos bérfejlesztés teljesítéséhez Szombathelyen. Visszautasította, hogy visszatartották volna az óvodapedagógusoknak járó pénzeket.  

Szombathelyi óvónők miért keresnek kevesebbet?

– Vártuk a jó hírt, hogy átlag 32,2 százalék bérfejlesztéshez jutunk, ám azzal szembesültünk, hogy azt nem kaptuk meg. Mint ahogy azzal is: minél idősebb valaki, és minél több időt töltött a pályán, annál kevesebb százalékot kapott – ezt már egy neve elhallgatását kérő szombathelyi óvodapedagógus mondta el lapunknak pénteken. A szakember szerint 5 ezertől akár 82 ezer forintig terjedhet az a havi összeg, amivel kevesebbet keresnek Szombathelyen az óvónők, mint máshol. 

Ha a környező kisvárosokban megadták, Szombathelyen miért nem? 

– Azt nem értjük, hogy egy megyei jogú város miért nem tudta azt megadni, amikor a környező kisvárosok, falvak megadták. A tankerület is megadta a pedagógusoknak – összegzett megszólalónk. Hangsúlyozta: 

– Itt nem csak az óvodapedagógusokról van szó, a munkájukat segítő fejlesztőkről is: gyógypedagógusokról, logopédusokról, fejlesztő pedagógusokról is. – Mikor kapjuk meg? – tette fel a kérdést.  

Az államtitkári levél láttán sokan reménykedtek 

Ismert, Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár Nemény András polgármesternek írt levele szerint a szombathelyi önkormányzat 2024-ben 588 millió 997 ezer 859 forint többlettámogatással számolhat, a 2024. évi megalapozó felmérés alapján az 33,07 százalékos pedagógus béremelésnek felel(ne) meg. 

Az óvodapedagógus lapunknak elmondta azt is, amikor az államtitkári levél megjelent, azt hitték, megérkezik a bérkülönbözet. De itt van május, és még mindig nem történt semmi. Kérdésünkre, az alacsonyabb bérek miatt távozhat-e  más településekre óvodapedagógus, azt felelte, nem tud erről. Bíznak benne, hogy megkapják a pénzt. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában