60 milliárdos fejlesztés

2024.04.19. 14:07

Szijjártó: a British American Tobacco beruházása 450 új munkahelyet teremt Pécsen (videó)

A British American Tobacco dohányipari vállalat új központot hoz létre füst nélküli termékek gyártására Pécsen, a körülbelül 60 milliárd forintos beruházás nyomán 450 új munkahely jön létre – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten, írja az MTI.

MW

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a British American Tobacco beruházását bejelentő sajtótájékoztatón a Külgazdasági és Külügyminisztériumban (KKM) 2024. április 19-én

Forrás: MTI

Fotó: Lakatos Péter

A British American Tobacco dohányipari vállalat új központot hoz létre füst nélküli termékek gyártására Pécsen, a körülbelül 60 milliárd forintos beruházás nyomán 450 új munkahely jön létre – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten, írja az MTI.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a British American Tobacco új beruházásának bejelentésén aláhúzta, hogy a brit társaság magyarországi fejlesztése nyomán nő a gyártókapacitás, illetve új termékek előállítását is idetelepítik, így Pécs globális gyártóközponttá fog válni a füst nélküli termékek terén.

Szavai szerint 450 új munkahely jön létre, a 60 milliárd forintos értékével pedig ez az egyik legnagyobb egyszeri beruházás a baranyai vármegyeszékhely történelmében.

Kiemelte, hogy a világ egyik legjelentősebb dohányipari vállalatának számító British American Tobacco már kis híján ezer embernek ad munkát hazánkban, és a most bejelentett beruházással világossá vált, hogy a vállalat hosszú távú stratégiájában Pécsnek a jövőben is rendkívül fontos szerepe lesz.

Beszédében arra is kitért, hogy a projekt ráadásul két fontos magyar gazdaságpolitikai törekvés sikerre viteléhez is hozzájárul. Az egyik, hogy exportorientált országként a gazdaság nagyban függ a kiviteltől, márpedig az itt előállított áruk több mint 80 százalékát a külpiacokon fogják értékesíteni – húzta alá.

A másik pedig, hogy a kormány felelősségteljes politikát folytat, azaz a gazdasági teljesítmény növelése a környezetvédelmi szempontok figyelemben tartása mellett zajlik, s a pécsi dohánygyár mostanra már karbonsemleges minősítéssel is rendelkezik.

Hangsúlyozta, hogy a brit vállalatok ma a hetedik legnagyobb beruházói közösséget alkotják Magyarországon, ahol több mint 50 ezer embernek adnak munkát. Tájékoztatása szerint a kétoldalú kereskedelmi forgalom tavaly rekordot döntött, értéke elérte a 6,5 milliárd eurót.

Usman Zahur, a British American Tobacco közép-európai regionális igazgatója a dohányipari vállalat beruházását bejelentő sajtótájékoztatón a Külgazdasági és Külügyminisztériumban (KKM) 2024. április 19-én
Fotó: Lakatos Péter / Forrás: MTI

Szijjártó Péter érintette az utóbbi évek kríziseit is, és emlékeztetett, hogy a 2023-as évet szinte teljesen elvitte az inflációval szembeni küzdelem, de a magyar gazdaság többször bizonyította, hogy válságálló, sőt minden nehézségből megerősödve tudott kikerülni.

Ez pedig – mint közölte – főleg a beruházásoknak, a folyamatos beruházási csúcsoknak köszönhető, és ilyen szempontból a tavalyi év is egyfajta mérföldkő volt, hiszen a megelőző év rekordját megduplázva, 13 milliárd eurót elérve sikerült újabb csúcsokat beállítani.

Ennek kapcsán tudatta, hogy 209 projektet jelentettek be a beruházásösztönzési rendszernél, ami szintén rekordnak számít.

Ugyanakkor még ez sem elég ok a hátradőlésre, mert ez nem egy olyan verseny, amit egyszer lefújnak, eredményt hirdetnek, s onnantól kezdve mindig az van, hanem ez inkább végtelenített futballmeccshez hasonlít, amely soha nem dől el, és ezért nekünk folyamatosan versenyeznünk kell az újabb zöldmezős beruházásokért, folyamatosan érveket kell szolgáltatnunk az itt lévő vállalatoknak, hogy miért is hozzák ide az újabb és újabb kapacitásbővítő beruházásaikat, és miért növeljék folyamatosan a tevékenységük technológiai színvonalát

– fogalmazott.

A miniszter kifejtette, hogy korábban rendkívül súlyos egyensúlytalanság volt Magyarország keleti és nyugati fele között a gazdasági helyzetet, a beruházásvonzó képességet illetően, a kormány azonban keményen dolgozott ennek a leküzdésén.

„Most itt az ideje annak, hogy a délnyugati országrész fejlesztésére koncentráljuk az erőinket. Innentől fogva a beruházásösztönzések földrajzi fókusza Délnyugat-Magyarországra, a Dél-Dunántúlra kerül át” – szögezte le.

Usman Zahur, a British American Tobacco közép-európai regionális igazgatója rámutatott, hogy a pécsi egység a füst nélküli alternatívák gyártása terén az egyik fő globális központtá válhat a Magyarországgal immár több mint harminc éve fennálló együttműködésre építve.

„Ez a jelentős beruházás fontos lépés a füst nélküli világ megvalósításában, amely jobb alternatívákat kínál a dohányosoknak a cigarettákhoz képest” – jelentette ki.

„A befektetés tovább erősíti Magyarország stratégiai fontosságát hosszú távú terveinkben, miszerint 2035-re a bevételeink 50 százalékát már az új kategóriás termékek biztosítják. A gyártókapacitásaink, kiemelve a pécsi központot, kulcsfontosságúak a célunk elérésében” – tette hozzá.

A BAT az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: az új gyártóközpontban elsősorban nikotinpárnákat és gyógynövényes hevítőrudakat fognak előállítani Magyarország és a globális piacok számára.

A jelenlegi nikotinpárnagyártó-kapacitás fejlesztésével további 16 gyártósorral bővül a termelőegység, ezen kívül a tervek között szerepel egy új, 7500 négyzetméteres gyártócsarnok építése is. Új termelési termékkategóriaként érkezik Pécsre a dohánymentes, gyógynövényes hevítőrúd – tudatták.

A közlemény szerint a BAT vállalatcsoport 2023-ban világszerte 27,28 milliárd font árbevételt és 12,46 milliárd font működésből származó korrigált profitot termelt, és több mint 46 000 munkavállalót foglalkoztat.

A BAT magyar leányvállalata, a BAT Pécsi Dohánygyár Kft. (BAT PD Kft.) budapesti és pécsi központjaival Magyarország legnagyobb dohányipari befektetője, a pécsi termelés három önálló gyáregységében több mint 900 főt foglalkoztat.

A BAT PD Kft. a nyilvános cégadatok szerint 2022-ben 194,6 milliárd forint nettó árbevétel mellett 11,2 milliárd forint eredményt ért el, míg egy évvel korábban 178,7 milliárdos bevételt és csaknem 10 milliárd forint profitot szerzett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában