Kijáró

2023.08.15. 18:07

Borúlátóak a gazdák - Burgenland egyes térségeiben nagyok a veszteségek

A Felsőőr (Oberwart) környéki gabonatermesztőknek nem volt szerencsés az idei nyár. A jég, a heves esőzések miatt jelentős a káruk, egyes helyeken teljesen megsemmisült a termés.

Horváth László

Burgenland déli részén idén nem volt egyszerű a gabona betakarítása

Fotó: Szakony Attila

Nikolaus Berlakovich, a burgenlandi agrárkamara elnöke szerint a közelmúlt heves esőzései mintegy 1000 hektárnyi gabonában tettek kárt. Ennek pontos összegét jelenleg még nem tudják, ugyanis még nem érkezett be minden adat. Az azonban biztos, hogy a felsőőr környéki táblákon jelentős volt veszteség. Ennek okáról a kamarai elnök elmondta, ebben a térségben olyan kevésbé elterjedt gabonát termesztenek, mint például a rozs, a tönkölybúza, a zab, valamint az ősi búzafélék. 

– A termőterület a tengerszint felett hatszáz méter felett van, ilyen körülmények között később érik be a gabona – magyarázta az ORF-nek Nikolaus Berlakovich. – A korábbi években, amikor a nyáron viszonylag kevés eső esett, ezzel nem is volt gond. Idén viszont július végén, augusztus elején sok csapadék hullott. A terméskiesés különösen súlyosan érinti a régió biogazdálkodóit is. Földjeiken feljött a gaz, az eső miatt nem tudták megfelelően művelni. Nikolaus Berlakovich kitért arra is, a gazdák a jégkáralapból nem nagyon remélhetnek támogatást.

 – Ha a növény kinő és még fejlődésben van, akkor jár a jégeső-biztosítás – részletezte. – Amennyiben az eső miatt a táblára nem lehet rámenni és időben learatni a terményt, akkor már nem. Sokan így jártak, a felázott földön nem tudtak aratni. Amit mégis sikerült betakarítani, az legfeljebb takarmányként lesz hasznosítható. Ráadásul a vizes gabonaszemeket szárítani kell, ami tovább emeli a kiadásokat. Arról nem is szólva, hogy a kenyérgabona ára jóval magasabb, mint a takarmányé.

 Az időjárási adatok szerint a felsőőri térségben 26 nap alatt 260 milliméter eső esett; ennyi általában három hónap alatt szokott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!