Fórum

2024.04.23. 19:35

„Biztonságban akarjuk tudni a magyar gazdák érdekeit” – Dr. Nagy István agrárminiszter szólalt fel a jáki gazdafórumon - fotók

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége tartott szakmai fórumot kedden az Ady Endre Művelődési Házban az uniós Közös Agrárpolitikáról, különös tekintettel az induló vidékfejlesztési pályázatokra.

Tóth Katalin

Forrás: Cseh Gábor

A fórum előtti sajtótájékoztatón V. Németh Zsolt államtitkár, miniszterelnöki biztos, országgyűlési képviselő rámutatott: az agráriumot érzékenyen érintette a háború. A Kormány azonban két lábbal áll a földön és határozottan segíti az ágazatot, ezért van Magyarországon abban a nehéz helyzet ellenére is béke. Dr. Nagy István agrárminiszter azzal nyitott: nagy örömmel érkezett Jákra. A fórum előtt megnézte a felújított jáki templomot, amely 800 éve áll a helyén. Mint mondta: hálás lehet a szívünk emiatt, és azért is, mert a sok nehézség ellenére talpon vagyunk, a nehézségekben meglátjuk a lehetőséget, a kihívásokra válaszokat adunk. Szembeállította mindezt a nyugat-európai kormányok gazdák nehézségeire adott válaszaival, és rámutatott az óriási különbségre.

agrárminiszter
Dr. Nagy István agrárminiszter is felszólalt a jáki agrárfórumon.
Forrás: Cseh Gábor

Majd gratulált a vasi gazdáknak termelési potenciáljuk, tudásuk és eredményeik okán. Hozzátette, a magyar mezőgazdaság versenyképessége egészen más lenne, ha a vasi gazdák mintája lenne mindenki számára az irányadó.

– Azért jöttem, hogy mindazon nehézségekről beszéljünk, amelyek most sújtanak bennünket, hiszen az orosz-ukrán háború, az azt megelőző Covid-járvány, a történelmi mértékű aszály, az energiaválság mind új helyzetet teremtettek. Soha még ennyire nem telepedett szélsőséges zöld ideológia az európai mezőgazdaságra, mint napjainkban. Európa vezetői nem védték meg saját gazdáikat, hanem minden kontroll nélkül beengedték az európai piacra az ukrán mezőgazdasági terméket, ami volumenében és önköltségében is más, mint az európai gazdák által előállított. Az európai gazdáknak jár a védelem – fogalmazott.

Mint mondta, a magyar gazdák legnagyobb problémája is az napjainkban, hogy a felesleg helyett, amit nyugat-európai piacon értékesítenének, a sokkal olcsóbb ukrán termék szerepel. Óriási fegyverténynek és bátorságnak nevezte, hogy a Magyar Kormány érzékeli ezt a nehézséget, nemzeti hatáskörben eljárva lezárja a határokat az ukrán gabona elől.

Dr. Nagy István agrárminiszter szólalt fel a jáki gazdafórumon

Nagy István emlékeztetett: napjainkban újabb ötpontos csomagot hirdetett a Kormány, hogy támogassa a gazdatársadalmat.

– Ilyenkor mindig felértékelődik a támogatások összege, ezért született a döntés, hogy május 31-ig minden területalapú és állatjóléti támogatást kifizetünk a gazdáknak, ezért mind a kormányhivatalokban, mind a Államkincstárban túlmunkát rendeltünk el, hogy ez a lehető leghamarabb megtörténhessen – mondta.

A miniszter rámutatott: hosszabb távú megoldásokat is keresnek, ezért meghirdettek egy 400 milliárd forintos pályázati csomagot, amelyből 200 milliárd jut az élelmiszeripart – azon belül 50 milliárd a kisebb üzemeket, 150 milliárd a nagyobb beruházásokat –, a további 200 milliárd forint pedig a mezőgazdasági beruházásokat támogatja. A pályázatok júniustól válnak elérhetővé.

A fórumon Tóth Ernő, Ják polgármestere; dr. Pusztavámi Márton, a NAK Vas vármegyei elnöke és V. Németh Zsolt köszöntője után Fordulat előtt Európa agrárgazdasága: kihívások, döntések és válaszok címmel dr. Nagy István előadását hallhatták a megjelentek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!