Életveszélyes

2017.09.11. 11:01

Azonnal hívjunk mentőt, ha a Stroke jeleit észleljük

Szélütés, gutaütés, agyvérzés. Évszázadok óta velünk élő szavak, mind az agyi vérkeringési zavar szinonimái, amely a fejlett gazdaságú országokban, így hazánkban is a harmadik vezető halálok.

Kovács Ágnes

Foto:

Fotó:

Csak a szívbetegségek és a rosszindulatú daganatos megbetegedések előzik meg. A stroke-nak nehezen felismerhetőek az előjelei. A neurológusok néma betegségnek nevezik, mert bizonyos esetekben egyik pillanatról a másikra alakul ki.

Dr. Hahn Katalin osztályvezető főorvos, neurológus szakorvos elmondta, egy magát teljesen egészségesnek érző ember keringési rendszere is gyors lefolyással össze-omolhat. Ilyenkor a vérrög vagy az érfalon képződő felrakódás bereped vagy leválik, ez elzárja az agyi artériát, blokkolva a vérkeringést. Azonnal a mentőket kell hívni, ha a környezetünkben azt tapasztaljuk, hogy valakinél hirtelen féloldali végtaggyengeség alakul ki, bénulás történik, ha lezsibbad az arca vagy beszédértési, hangképzési, szóformálási nehézségei vannak.

A stroke-kampány szűrőkamionjában Enzo Farinellát is kivizsgálták Fotó: Cseh Gábor

Ha az említett tünetek közül csak egyetlenegy fennáll, azonnal mentőt kell hívni! Erre hívta fel a figyelmet dr. Köcse Tamás, az OMSZ Vas megyei képviselője, vezető mentőtiszt is. A szakember szerint a megyei ellátórendszer jó, rádiós összeköttetésben vannak a mentők a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Sürgősségi Osztályával. Így a diagnózis felállítását követően, már a mentőkocsiban stabilizálják a beteg állapotát, akinek az ellátását azonnal meg tudják kezdeni. A Sürgősségi Osztály vezető főorvosa, dr. Gecse Krisztián elmondta, az időnek nagy szerepe van abban, hogy milyen maradványtünetekkel gyógyul a beteg. Kivizsgáláskor figyeljünk a vérnyomásra, a szabálytalan szívritmusra, az általános közérzetre. Pitvarfibrilláció esetén ugyanis a pitvarban lévő vér teljes mennyisége nem továbbítódik a kamrákba, hanem pang, ez pedig vérrög-kialakulásra hajlamosíthat.

Az Együtt a stroke ellen! kampány részeként a Fő téren is felállították azt a mobil diagnosztikai labort, amely teljes kivizsgálással várta az érdeklődőket. A húszméteres kamionban 37-féle vizsgálatot tudnak elvégezni. Dankovics Gergely, a Magyarország Átfogó Egészségvédelmi Szűrőprogramja 2010-2020 program igazgatója elmondta, egy év alatt 60 ezer állampolgárt szűrtek le. A program kezdete óta 5 millió vizsgálati eredményt dolgoztak fel. Koczka Tibor, Szombathely alpolgármestere elmondta, a közelmúltban kidolgoztak egy egészségfejlesztési koncepciót, amelyben célként fogalmazták meg, hogy csökkentik a táppénzen töltött napok számát, a túlsúlyos gyerekek arányát és a stroke-ban elhunytak számát. Egyetlen dolgot szeretnének növelni: a sporttal eltöltött időt. A sportkoncepció nemcsak az aktív kereső korosztályt, de a nyugdíjasokat is megszólítja, sőt összhangban van az iskolai egészségfejlesztés támogatásával. A város továbbá egy egészségfejlesztési iroda létrehozását tervezi 100 millió forintból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában