Tesco-sztrájk

2017.09.25. 07:00

Érezhető a Tesco-sztrájk hatása – Sikerre vihetik a munkavállalók ügyét

Megvitatták a Tesco-sztrájk tapasztalatait, októberi kongresszusuk előtt rövid és hosszú távú programjukról is tárgyaltak – fórumot tartott a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete Szombathelyen.

Tóth Kata

Fotó: Vajda János

Sikeresnek értékelte a két héttel ezelőtti, Tesco áruházakban tartott sztrájkot dr. Sáling József, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke. A múlt heti szombathelyi fórum előtt úgy összegzett: kulturáltan zajlott mind a 120 helyen. Összesen 4 500 alkalmazott szüntette be a munkát. Bér- és létszámemelést is követelt a szakszervezet – az elsőt annak ellenére, hogy szeptember 1-jétől előnyre tett szert bérkérdésben a Tesco a többi kiskereskedelmi lánchoz képest. Az első félévben olyan bérrendszert dolgoztak ki, amelyben eleve 15 ezer forinttal magasabb szakmunkás minimálbért adnak, valamint – éppen a munkaerő-piaci helyzet miatt – területalapú bérkiegészítést ott, ahol nagy a fluktuáció, és nehéz embert találni, például a Vas megyei áruházakban.

Fotó: Vajda János

A szakszervezeti vezető szerint azt, hogy ilyen sokan csatlakoztak a munkabeszüntetéshez, nem is a bér, hanem a dolgozók leterheltsége okozta. Az általános elégedetlenség mellett az utóbbi két évben jelentős, legalább 15 százalékos béremelést kaptak a szakmunkások. Ez mindkét évben 4 milliárd forintjába került a kiskereskedelmi láncnak, de a vállalat egészét tekintve a bértömeg egy fillérrel sem nőtt – ezt csak úgy tudta megtenni, hogy nem vett fel embereket. Nem változtak a műszakok, a nyitvatartási idők, ugyanannyi embernek kellett jóval többet dolgoznia. A Tesco átszervezésre hivatkozott és arra, hogy a mai modern kereskedelemben kevesebb ember is elég a pénztárakba.

Nem tudtak azonban csak a pénzzel motiválni.

- Az észhez térés időszaka van most: a Tesco után más multiknál is ébrednek a kollégák, mondta dr. Sáling József. Van, ahol nagy a feszültség, és olyan is, ahol alszik még a dolog. Sztrájk- hullámot eredményezhet a bérkülönbség az egyes láncoknál. A szakszervezet október-novemberben ül le tárgyalni a vállalatokkal: bértárgyalások, létszám-megállapodások várhatók. Egyebek között a január 1-jétől esedékes béremelésekkel kapcsolatban: 20 ezer forinttal nő a szakmunkás minimálbér. Kérdés, hogy a Tesco továbbra is tartja-e ezt az előnyt. Ha a bérekben megegyezésre jutnak, sikerre vihetik a munkavállalók ügyét. Ha nem, akár újabb munkabeszüntetések következhetnek, ez az elnök véleménye. A másik kérdés a létszám. A Tesco szeptember végéig kért időt: 10 és 30 százalék között kell emelniük a létszámot áruházanként, ami úgy tűnik, elfogadható a multi számára. Szakszervezeti bizalmik a megyéből, az országos elnökség tagjai is részt vettek a múlt heti találkozón, amelyen a szakszervezet rövid és hosszú távú programja is szóba került. Az is, hogy változnia kell a Munka Törvénykönyvének, hogy még inkább érvényesüljenek a munkavállalók szempontjai, például a vasárnapi pótlékok ügyében.

A jogsegélyszolgálat továbbfejlesztése is téma volt a fórumon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában