SZOMBATHELY

2017.10.22. 15:03

Neve lesz a térnek – Ivókutat adtak át az evangélikus templom előtt

Az evangélikus templom előtti tér dísze az ivókút, amelyet vasárnap a konfirmációs istentisztelet után áldott meg Szemerei János püspök.

Tóth Kata

 

Hármas ünnepre gyűlt össze vasárnap délelőtt az evangélikus közösség: ahogy a napokban Magyarországon és szerte a világon sokan, ők is az 500 évvel ezelőtt indult reformációra emlékeztek. A konfirmációs istentiszteleten a gyülekezet tizenöt fiatalja vallotta meg hitét és lépett az úrvacsorával élők közösségébe. Az istentiszteletet követően pedig a templom előtti téren átadták azt az elektromos ivúkutat, amely – ahogy Szemerei János, a Nyugati (Dunántúli) evangélikus egyházkerület püspöke fogalmazott – egyszerre emlékeztet és figyelmeztet múltunkra és gazdagítja a templomba érkezőket és a városban élőket. „ Az evangélikus egyházközség az önkormányzat támogatásával és a hívek adományaiból a kút építésével állít emléket a Reformáció 500. évfordulóján. Ivóvizet ad, de formája és képei a 21. század adta lehetőségekkel gazdagítva a hit és tudás szomját is oltják majd” – ez a felirat áll a talapzaton. Módy Péter szobrász, restaurátor és munkatársai, valamint Barták Csaba készítették a kutat. Interaktív lesz: szabad wifi pont, ahol az arra járók telefonos applikáció segítségével ismerkedhetnek szimbolikájával és az evangélikus egyházközség életével. – A nyolcszögű kút oldalain képzőművészeti alkotások láthatók, idéznek a Bibliából, a testin kívül lelki szomjunkat is olthatják – fogalmazott dr. Puskás Tivadar polgármester. Hozzátette: a templomnál kialakult egy új városközpont, amely úgy válhat igazivá, ha nevében is hordozza az ehhez tartozó szellemiséget. A templom előtti tér ezért a közeljövőben az Evangélikusok tere nevet kapja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában