Berzsenyi tér

2017.12.22. 20:00

Elnyerte méltó formáját, a megérkezés tere készült el

Közép-Európa egyik legszebb barokk tere készült el – fogalmazott dr. Puskás Tivadar polgármester a csaknem 1 milliárd forintból meg-újított Berzsenyi térről. A Szent Márton terv részeként szépült meg a terület, tegnap avatták.

Bakos Ágnes

2012 megálmodták, aztán 2013-ban írásba foglalták az első Szent Márton tervet, annak egyik utolsó építkezése, a Berzsenyi tér felújítása zárult – mondta el a tegnapi avatón a polgármester. Úgy fogalmazott, hogy eddig az átmenő forgalomé volt a terület, most a megérkezés tere lett.

Most a térkő az uralkodó, hamarosan az 54 fa mutat zöld látványt a Berzsenyi téren. Fotó: Nagy Jácint

Számokat is hallhattak az avató résztvevői: a 9600 négyzetméteres területre 36 pad került és tíz kerékpártároló, és három szökőkút is lesz. Az eddig is szép barokk épületeket kiemeli az új tér – ezt is elmondta dr. Puskás Tivadar, aki megköszönte minden szombathelyinek, hogy elviselték a tér átépítésével járó kellemetlenségeket. A tér névadóját, Berzsenyi Dánielt idézte köszöntőjében:

„Nem sokaság, hanem lélek s szabad nép tesz csuda dolgokat.”

Történelmi távlatokról beszélt köszöntőjében dr. Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselője, az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnöke.

Emlékeztetett, hogy hamarosan a város születésének kétezredik évfordulóját ünnepelhetjük és a kétezer év sok-sok emlékét őrzi a tér, ezt bizonyítják a Smidt Múzeumnál végzett feltárások is. S nemcsak az időben visszafelé, hanem előre is tekintett. Azt kérte az ünneplőktől, hogy próbálják elképzelni a teret tíz év múlva, amikor az 54 elültetett fa már teljes pompájában zöldell a téren, amit egyelőre a térkő ural. Elmondta azt is, hogy összesen 3500 különböző növényt ültettek el a területen – zöldült a város.

Hangsúlyozta, hogy összesen 1 milliárd forintból, kormányzati segítséggel készült el a teljes felújítás. A szombathelyiek nevében köszönetet mondott mindenkinek, aki az átépítésen dolgozott.

- A város ősi központja ezzel elnyerte méltó formáját!

- mondta az országgyűlési képviselő.

Császár István, a Szombathelyi Egyházmegye általános helynöke áldotta meg a megújított teret, amit előbb fúvószene töltötte be: a Fő térről kísérte át a fúvószenekar az ünneplőket, önkormányzati képviselőket, intézményvezetőket. Aztán betlehemes játéké volt a főszerep a Gencsapáti Hagyományőrző Néptáncegyüttessel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában