hatalmas forgalom

2018.10.18. 07:00

A rendőrség is sokat tehetne a megoldásért

Hatalmas forgalom, ideges sofőrök – ez jellemzi a szombathelyi közlekedést. Vannak ugyanakkor olyan városok is, ahol senki sem áll sokáig a dugóban. Unger József közlekedésbiztonsági szakértőt kérdeztük a gördülékeny közlekedés titkáról.

Lakosi Gabriella

Unger József szerint sokan nem ismerik a KRESZ szabályait Fotó: Archív/Unger Tamás

Szerinte a rendőrség sokat segíthetne a forgalmi helyzeteken. Ha például a zebráknál szabályoznák a gyalogosok átkelését, akkor nem egy-egy gyalogos miatt állna meg a sor. Ha összevárnának néhány járókelőt, és csak akkor engednék át őket az úton, sokat javítana a helyzeten. A közlekedésbiztonsági szakértő azt mondja, sokan nem tartják be a szabályokat, hiába a jogosítvány, nem is ismerik a KRESZ-t. Bent ragadnak például a kereszteződésben, vagy fenntartanak több sávot.

Jó ötletnek tartaná, ha tájékoztató fórumokat szerveznének az autóval közlekedőknek. Úgy gondolja, ez is a rendőrség feladata lenne. Szerinte nem büntetni kellene, hanem tájékoztatni, esetleg figyelmeztetni az autósokat. Megoldás lehetne még egy olyan rendszer, amelyben változtatni lehetne a sávok irányát. Például a Zanati úton reggel három sáv menne kifelé, egy a belváros felé, délután pedig fordítva.

Unger József szerint sokan nem ismerik a KRESZ szabályait Fotó: Archív/Unger Tamás

A legnagyobb probléma viszont az, hogy három dolog hiányzik az utakról: a közlekedési kultúra, a közlekedési morál és a közlekedési etika – vélekedik Unger József.

Erre egy jó példa, hogy szinte mindenki a belső sávot használja, mert fél, hogy egy útszűkületnél, mondjuk egy körforgalom előtt, nem tud majd besorolni. Pedig ha kihasználnánk minden sávot, akkor gyorsabban haladnának az autók. Erre lenne jó megoldás az úgynevezett cipzár-elv: ha a két sávból egyik megszűnik, mindenki beenged maga elé egy autót. Pillanatok alatt megszűnik így a torlódás. A lényeg tehát az odafigyelés és hogy segítsük egymást az utakon. De amíg ez nem változik, induljunk el előbb.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában