Sokan mulattak

2019.01.29. 07:00

Hajnali 5-ig nem ürült ki a táncparkett Kőszegen

Szombaton tartotta bálját a Kőszegi Horvát Nemzetiségi Önkormányzat. Az idei volt a 38. alkalom, hogy a Jurisics-vár lovagtermében hajnalig mulatott a vendégsereg.

Tóth Kata

Mersits László és Horváthé Kurucz Terézia is táncoltak

Fotó: Ohr Tibor

Petkovits Sándor, a Kőszegi Horvát Nemzetiségi Önkormányzat elnöke két nyelven köszöntötte a vendégeket a lovagteremben, majd Huber László polgármester üdvözlő szavait hallgathatták a bálozók, aztán dr. Mijo Karagić, az Országos Horvát Önkormányzat korábbi elnöke, Horvátország volt tiszteletbeli konzulja nyitotta meg a hagyományos horvát bált, amelyre 170-en váltottak jegyet. Érkeztek kőszegiek és környékbeli horvátok Horvát­zsi­dányból, Peresznyé­ből, Und­ról, Ausztriából és Horvátországból is.

A horvátországi Muraköz megyei Csáktornya melletti település, Orehovica kulturális egyesületével régóta jó kapcsolatot ápolnak a kőszegiek, a bál kezdetekor Petkovits Sándor megköszönte, hogy az egyesületről még tavaly készített nyilvános tévéfelvételen az ő kórusuk is lehetőséget kapott két dal erejéig a bemutatkozásra. A jó hangulatú horvát bálokon ugyancsak megszokott kulturális műsorban az idén a horvátzsidányi Cakavci Horvát Kulturális és Hagyományőrző Egyesület táncosait a Horvátzsidányi Betyárok kísérték, aztán hajnalig a falubeli zenészekből alakult Šetnja együttes adta a talpalávalót.

 

A generációs eseményen, amely a jó időpontválasztás és a hosszú farsangi időszak miatt az idén nem ütközött más jelentős alkalommal, mondjuk a bécsi horvát bállal, a húszasok mellett a középkorosztályon át a hetvenesekig voltak vendégek – a vacsora mellé a kőszegi horvát pincészet borait szolgálták fel. A legkitartóbbakat a lovagteremben érte a hajnal: 5 órakor még annyian táncoltak, mint más bálokon az éjfél előtti időszakban, mesélte Petkovits Sándor. Éhesen vagy szomjasan senki sem távozhatott: erről az éjfél után felszolgált töltött káposztával gondoskodtak a szervezők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában