Színes programok

2019.02.18. 14:00

A stressz a diákokat sem kerüli el – Egészségnap a kőszegi Jurisich gimnáziumban

A szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzése és a cukorbetegség – e két téma köré szerveztek egészségnapot társaiknak a Jurisich gimnázium diákjai. A színes programokkal tűzdelt dél­előttön kiderült, a stressz a középiskolás korosztályt sem kerüli el.

Tóth Kata

Soós Levente, Steier-Nagy Olivér, Takács Dorián, Kovács Máté, Viszked Borisz – a 10.c-ből Fotó: Horváth Balázs

A Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete Semmelweis Egészségversenyének részeként tartott napon orvosok előadásai, táplálkozási tanácsadás, vizsgálatok és vetélkedő hívta fel a gimnazisták figyelmét, mennyire fontosak a rendszeres szűrések, hogyan tudnak tenni a diabétesz elkerüléséért, milyen életmódot célszerű követni az egészségük megőrzéséért. Az érdeklődők életmentés-oktatáson vehettek részt, a szűrővizsgálatokhoz iskolavédőnőket hívtak, a táplálkozási tanácsadás standhoz az egyik szombathelyi nyers vegán étterem képviselőjét. Rajtuk kívül két előadót is: dr. Németh Lilla a magas vérnyomás és a vesebetegség összefüggéseiről, dr. Rege-Mércz Kitti a cukorbetegségről beszélt, elsősorban a tizenéveseket érintő oldalról közelítve. Az 1-es és a 2-es típusú cukorbetegség elkülönítésére helyezte a hangsúlyt az orvos, a továbbiakban a tünetekről, a betegség felismeréséről, a szükséges életmódváltásról, a gyógyszeres kezelésről, az esetleges inzulinterápiáról szólva. A középiskolás korosztályt az 1-es típusú (gyermekkori) diabétesz érinti inkább. A 2-es típussal főleg felnőttkorban, elhízás vagy genetikai öröklődés kapcsán beszélhetünk. Míg az 1-es típusút nem lehet megelőzni, a 2-est ki lehet védeni helyes táplálkozással, sporttal, megfelelő életmóddal, ami magában foglalja az elegendő alvást, a kiegyensúlyozott napi ritmus kialakítását is.

Soós Levente, Steier-Nagy Olivér, Takács Dorián, Kovács Máté, Viszked Borisz – a 10.c-ből Fotó: Horváth Balázs

– A 10.c-s szervezőknek, Viszked Borisznak, Darvas Dominiknak, Baldauf Pankának, Pető Klaudiának és Vert Petrának a megmérettetés előző fordulóiban és az egészségnap szervezésében sem volt könnyű dolga, komoly biokémiai-élettani feladatokat kellett megoldaniuk – hallottuk Bancsó Andrea biológia–kémia szakos tanárnőtől, aki elmondta: függetlenül az adott versenytől a gyerekeken érzik, hogy már egyre fiatalabb korban stresszesek, zsúfoltak a napjaik, egyszerre több helyen kell teljesíteniük, ami nem tesz jót az egészségüknek. Az iskolai stressznek környezeti, biológiai és pszichológiai okai is kimutathatók. Eleve nagyon hosszú időt kell a diákoknak az iskolában tölteniük, és számos iskolán belüli kihívással szembesülnek. Szellemileg, fizikai­lag is kimerülnek a hosszú napok, a nulladik, a hetedik és nyolcadik órák, a fakultációk és a különórák miatt. Amikor délután szabadulnak, folytatódik a tanulás a házi feladatokkal. Alkalmazkodniuk kell az otthoni elvárásokhoz és a tanárok előírásaihoz is. A gimnáziumban már aggódnak a továbbtanulás, a bizonytalan jövő miatt, és az érzésre sokszor a pedagógusok és szüleik csak rátesznek. Viszked Borisz a kérdésre, hogy a középiskolások vajon egészségesen élnek-e, nem tudott egyértelmű igennel vagy nemmel válaszolni. Magáról azt mondta: sokszor stresszes és nem kerülték el a sérülések sem – versenyszerűen sportolt, kick boxolt. Az osztálytársai, Soós Levente, Steier-Nagy Olivér, Takács Dorián és Kovács Máté is részt vettek a szűrőnapon, elvégezték a teszteket, újraélesztés-­oktatáson is jártak.

A fiúk egyetértettek: sok teher van rajtuk a tanulás miatt, és megnyugodni nem lehet. A legtöbb kérdés a vegánságról és a vegetáriánus életmódról érkezett, árulta el Tóth Péter. Aki megfordult a standjánál, az ananászos, spenótos, narancsos zöld turmixot és nyers vegán, datolyával ízesített banános csokitortát kóstolhatott, ami mindenkit meggyőzött.

– A példamutatás a lényeg, nem az, hogy lebeszéljünk valakit a zsíros ételekről vagy éppen a vörös húsokról. Azt kell megmutatni, milyen előnyökkel jár, ha valaki egészségesen táplálkozik – mondta Tóth Péter, aki több mint öt éve vega, és fél éve vegán étrenden él olyan sportolókhoz hasonlóan, mint Lewis Hamilton vagy Novak Djokovics teniszező. Ők is példát mutatnak, jó erőben vannak, és hatalmas teljesítményre képesek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában