A barkától a lekvárig

2019.04.04. 07:00

Mi van a ház előtti kisszéken?

Tavaszodik már a becsületkasszák kínálata: elsősorban a virágokat illetően, a friss zöldségekre még várni kell, de addig is van savanyúság és dió is.

Bakos Ágnes

Petrovics Zoltánné unokájával, Polnisch Menyhérttel vásárolt virágot a Temető utcában Fotók: Szendi Péter

Fotó: Szendi

Kizöldül a természet, virágba is borul – ugyanígy tavaszodik a kínálat Kőszeg-hegyalja becsületkasszáinál. Hiába az online mindennapok, az internetes vásárlás térnyerése, a már szinte mindennel csábító szuper- és hipermarketek, a házias kínálatra mindig lesz igény. Kőszegen és környékén pedig nincs szükség különösebb ismeretségre ahhoz, hogy friss kiskerti terményekhez jusson az ember, hiszen a felesleget kiteszik a házak elé – ma is.

Petrovics Zoltánné unokájával, Polnisch Menyhérttel vásárolt virágot
a Temető utcában Fotók: Szendi Péter

– Igen, szoktam, pláne, amikor virágot szeretnék venni, itt a Temető utcában mindig friss virágok vannak, és elfogadható áron – mondta Petrovics Zoltánné, aki unokájával, Polnisch Menyhérttel járt a becsületkassza-szigetek körül. Láthatták, hogy már friss tavaszi virágokból álló csokrot is kínálnak: gondosan, harmonikusan rendezte az eladó a virágzókat és kísérő növényeiket. A vödör vízben vásárlóra váró csokrok mellett dió: pucolva, felébe törve, akár süteménydísznek, de finomra darálva is kínál az eladó a diójából. Zacskókba porciózva, csomagonként mérve, beárazva.

A kőszeginél is nagyobb a választék élelmiszerből a 87-es főút mentén. Tízesével tojást, üvegben házi paradicsompürét, fahéjas körtelekvárt, meg savanyúságot is tett ki Némethné Nagy Anikó. Szó szerint a napsütéstől is védi az áruját, hiszen hűtőtáskában várnak vevőre a hűtve tárolandó élelmiszerek.

Csokorban és cserépben: komplett kis virágbolt a 87-es út mentén

– Most még szegényes, a tavaszi friss zöldek még nincsenek, zöldhagyma lesz majd – mondta szerényen az április eleji kínálatáról. Úgy határozza meg az árakat, hogy körülnéz a piacon. Igyekszik persze az ottani árak alá menni, de csak annyira, hogy még megérje. – A kereslet vegyes, hullámzó – árulta el a forgalomról. Általában a hétvége erősebb, csütörtökön, pénteken, szombaton állnak meg többen a becsületkasszánál, olyankor fogy jobban az áru. A hét eleje gyengébb az út menti kereskedőnél. Az persze nehezebben mérhető, de azt mondta, vannak visszatérő vevői. Olyan is volt, aki becsengetett, hogy rákérdezzen, van-e még a korábban ott vásárolt áruból.

Nem messze Anikó „standjától”, a 87-es főút másik oldalán egy apró „virágbolt” várja a vásárlókat. Kerti virágok színes csokrait és barkát is kínálnak ott, de még cserepes növényt is talál az érdeklődő a kisszéken.

A recept tehát évtizedek óta változatlan. Kell egy kiszolgált, de még használható szék vagy hokedli, egy kilyukasztott fedelű befőttesüveg kasszának. Meg ugye az áru, szezonálisan. Aztán már csak vásárló kell – lehetőleg becsületes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában