A tudás és a tanulás ünnepén

2019.05.29. 07:00

Nagyszabású díjátadó ünnepséget tartottak a Vas megyei tanulmányi versenyek legjobbjainak

Nagyszabású ünnepségen ismerték el a tanulmányi versenyek győzteseit. A negyedik alkalommal megrendezett megyei eseményen kétszázötven díjat adták át.

Budai Dávid

Megtelt tegnap a kőszegi iskola nagyterme: azokat a vasi diákokat köszöntötték, akik kiemelkedő eredményt értek el különböző tanulmányi versenyeken Fotó: Ohr Tibor

A Vas megyei tanulmányi versenyek legjobbjainak tartottak nagyszabású díjátadó ünnepséget a Dr. Nagy László Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény Beszédjavító Általános Iskola zsúfolásig megtelt színháztermében kedden délután.

– A kőszegi katonai alreál­iskola az Osztrák–Magyar Monarchia egyik legpatinásabb honvédelmi képzést nyújtó intézménye volt – utalt köszöntőjében Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke a helyszínül szolgáló iskola múltjára. Ezt követően gratulált a diákoknak elért eredményeikhez, és arra biztatta őket, hogy köszönjék meg tanáraiknak és szüleiknek a felkészülésben nyújtott segítséget. Erre kérte a tanulókat a Zalaegerszegi Pedagógiai Oktatási Központ főosztályvezetője, Tóth Ferenc is. – Legyetek bátran hálásak nekik, a hála nem a gyengeség, a hála az erő jele. Fontos, hogy helyesen sáfárkodjatok a kapott talentumokkal, legyen kitartásotok és rátermettségetek, de ami a legfontosabb, hogy tisztában legyetek a döntéseitek súlyával és azzal, hol a helyetek az életben – fogalmazott Tóth Ferenc, aki a tudás és a tanulás ünnepének nevezte a díjátadót. Az osztályvezető hangsúlyozta: többen azt gondolják, még nem tudják, milyen pályát választanak majd, pedig a döntés valószínűleg már megszületett bennük. – Támaszkodjatok bátran az érzéseitekre, ne sajnáljátok az időt megfejtésükre. Ha az érzéseitekre figyelve éltek, nem söpörnek el benne-

teket a divatos trendek – mondta.

Dr. Kapiller Sarolta járási hivatalvezető – aki Harangozó Bertalan kormánymegbízott üdvözletét tolmácsolta – elárulta: a kormánymegbízott nagyon fontosnak tartja, hogy ilyen sok diák lehet ma itt, hiszen ez azt jelzi, hogy a Vas megyei oktatás és tehetséggondozás is eredményes.

– Ezekhez az eredményekhez nem elég a tanulás és a pedagógus, kell hozzá a tanulók elszántsága, kitartása is. Ahhoz, hogy megálljuk a helyünket a világban, szükség van rá, hogy megmérjük magunkat, ezt pedig csak másokhoz hasonlítva tudjuk megtenni – fogalmazott. A hivatalvezető éppen ezért azt tanácsolta a diákoknak, versenyezzenek sokat, az sem baj, ha közben kudarc éri őket, azon lépjenek túl, de mindezzel együtt ne felejtsék el soha, az élet nemcsak verseny, hanem játék is.

Megtelt tegnap a kőszegi iskola nagyterme: azokat a vasi diákokat köszöntötték, akik kiemelkedő eredményt értek el különböző tanulmányi versenyeken Fotó: Ohr Tibor

Az egy négyzetméterre eső okos diákok száma valószínűleg minden évben ilyenkor a legmagasabb a megyében. A Zalaegerszegi Pedagógiai Oktatási Központ ugyanis immár hagyományosan, negyedik alkalommal szervezi meg az Oktatási Hivatal által támogatott Vas megyei tanulmányi versenyek díjátadó ünnepségét. Az eseménynek minden évben más város ad otthont, Szombathely, Celldömölk és Körmend után idén Kőszegre esett a választás. A változó helyszín oka egyrészt az eredményekben gazdag megyei összetartozás érzésének erősítése, másrészt lehetőséget szeretnének adni a települések iskoláinak a bemutatkozásra.

Az is a hagyomány része ugyanis, hogy a díjátadón a városban működő iskolák tanulói adnak műsort. Ezúttal a Jurisich Miklós Gimnázium kamarakórusa mellett Juhász Magda Ha én király lennék című versével lépett színre Füzi Dalma, a kőszegi Béri Balog Ádám Általános Iskola 3. osztályos tanulója, Kriston Zille, a Bersek József Általános Iskola 7. osztályosa pedig Fehér Klára Bezzeg az én időmben című regényéből adott elő egy részletet. Tánczos Krisztofer – aki a házigazda szerepét betöltő intézmény 5. osztályos tanulója – Leonard Cohen Hallelujah című dalát énekelte magyarul.

A Zalaegerszegi Pedagógiai Oktatási Központ a 2018/2019. tanévben kilenc megyei és 18 országos tanulmányi versenyt hirdetett meg. Ezek között volt helyesírási, idegen nyelvi, biológiai, kémiai, környezetvédelmi, matematikai. Az egyes versenyeken belül iskolatípusonként és életkor szerint 2–4, a megyei versenyek esetében 6–12 kategória volt, a vasi fordulókon mintegy 1800 diák vett részt. Összesen 250 díjat – oklevelet és könyvet vagy könyvutalványt – adtak át azoknak, akik a versenyeken első, második vagy harmadik helyezést értek el. A helyezettek között 19 tanuló két versenyen is dobogós helyezést ért el. Kalocsai Zoltánt, a Szombathelyi Nagy Lajos Gimnázium tanulóját és Sánta Dávidot, az ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium tanulóját háromszor szólították.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában