Vas megye 7 csodája

2019.07.17. 09:00

A Hársas-tó és a peresznyei platán is ringbe szállt

Folyamatosan érkeznek az újabb és újabb jelölőlisták A megye 7 csodája című kezdeményezésünkre, amelyet július 1-jével indítottunk útjára. Jelölések tömkelege futott be e-mail-címünkre.

Nemes Judit

A Rába minden évszakban megkapó látványt nyújt

Fotó: VN-archív

Népszerű olvasóink körében A megye 7 csodája című kezdeményezésünk, amelyben véleményükre vagyunk kíváncsiak: melyek Vas megye természeti szépségei. Július 27-éig várjuk a jelöléseket lakóhelyük vagy más vasi tájak lenyűgöző természeti kincseiről. Arról korábban már beszámoltunk, hogy a Kőszegi-hegység, a Ság hegy, a Jeli és a Kámoni Arborétum, valamint a tőzikés Dobogó-erdő tanösvény is belekerült a kalapba. A húsz legtöbb voksot kapó helyszín közül a második körben, augusztusban választhatják ki Vas megye 7 természeti csodáját – számítunk a szavazataikra.

Előbb azonban nézzük, mely helyszínekkel bővült az elmúlt napokban a jelöltlista. A Hársas-tó Szentgotthárd-Máriaújfalunál újabb gyöngyszeme a megyének. A kikapcsolódásra, nyugalomra vágyók ideális úti célja a tó és környéke, amely szemet gyönyörködtető környezetben hívja a pihenni vágyókat. Máriaújfalu és a vele szomszédos Apátistvánfalva erdejében ered a Hársas-patak, amely vizével táplálja a mesterséges tavat. Az állóvíz a kirándulók számára ideális, hiszen a mellette kiépített egy kilométernyi tanösvény a tó és környékének élővilágát, a vidék építészeti értékeit mutatja be. A tájat felfedezők mellett a horgászok és a fürdőzők kedvelt helyszíne a Hársas-tó.

Sorokpolány is rejt természeti szépséget, egyik olvasónk a Tilos-erdő hóvirágait jelölte meg lakóhelye egyik természeti csodájának. A tél végét hirdető apró virágok ezrei üdítő látványt nyújtanak, fehér virágaikkal sziromszőnyeget alkotnak az erdőben.

A Rába minden évszakban megkapó látványt nyújt
Fotó: VN-archív

A Rába folyó körmendi szakasza is figyelmet érdemel – ajánlja olvasónk: a Rába a Duna egyik legjelentősebb magyarországi mellékfolyója és a Dunántúl egyik legjelentősebb folyója is egyben, amely vasi területeken is kanyarog.

Peresznye platánfáját sem hagyták ki a sorból: a kastélypark egyik éke a kertjében található platán, amelyet Magyarország első három legidősebb platánja között tartanak számon. Ám nem csak kora, mérete is figyelmet érdemel: körmérete 1036 centiméter. A most felsoroltak kiragadott példák a beküldött természeti szépségek közül. További jelölésre biztatjuk olvasóinkat, küldjék el nekünk a Vas Népében található jelölőlapon vagy online a www.vaol.hu/a-megye-7-csodaja/oldalon legkedvesebb vasi természeti kincseik, értékeik nevét. Internetes felületünkön fotókat is lehet mellékelni – itt azonban feltétel, hogy a jelölt természeti értékről készült kép jó minőségű, saját készítésű legyen.

Játékunk következő szakaszában pedig voksolhatnak Vas megye 7 legszebb természeti csodájára. A szavazók között értékes ajándékokat sorsolunk ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában