Nagy Péter István rendezése

2019.07.26. 17:30

A kőszegi lovagteremben bevezetik a romantikát

A Soltis Lajos Színház az idén először jelentkezik koprodukciós bemutatóval a Kőszegi Várszínházban, az együttműködésben benne van az inárcsi KB 35 is. A Cinóber hadműveletet korosztálya egyik kiemelkedő tehetsége, Nagy Péter István rendezi. Benéztünk egy celli próbára.

Ölbei Lívia

A díszletet Devich Botond tervezte: kinn és benn, itt és ott játéka a jól kitalált térben

Pócza Zoltán, a Kőszegi Várszínház igazgatója nemcsak az együttműködésekben hisz évek óta, hanem azt is fontosnak tartja, hogy a nyári kínálatban izgalmas szellemi teljesítmények, új színházi beszédmódok jelenjenek meg. Ezért örül különösen annak, hogy létrejön ez a koprodukciós előadás az utóbbi időben a független színházi terep jelentős szereplőjévé vált celli Soltis Lajos Színházzal.

E. T. A. Hoffmanntól ha mást nem, a Diótörőt biztos ismerjük – és akkor azt is tudjuk, hogy az irrealitásba repítő karácsonyi mese még csillogó ünnepi előadásként is rejt valami titokzatos borzongást. A 19. századi (német) romantika jelentős alkotójának még egy története van, amely a klasszikus alapművek közé tartozik: Az arany virágcserép, amely az unalmas polgári realitásból a mesés boldogságba visz (de a lélek mélyi borzongás innen sem hiányzik).

Középen a rendező, Nagy Péter István – Temesi Zsolttal
Fotó: VN/SLSZ

Az arany virágcserépből évekkel ezelőtt éppen Nagy Péter István (Pepe) rendezett előadást a Soltis Lajos Színházban, ahol „nevelkedett”. A Színház- és Filmművészeti Egyetem rendező szakos hallgatójaként pedig máris sikerült kivívnia a színházi szakma és a közönség elismerését. Mostanában olyan előadásokat rendezett, amelyek a hatalom természetét firtatják.

Ilyen volt az Octopus; és ilyen volt – ahogyan Sándor Júlia dramaturg, Pepe állandó munkatársa megjegyzi – a székesfehérvári Caligula is. Ide sorolható a készülő Cinóber hadművelet. A Hoffmann-regényt (A kis Zaches. Más néven Cinóber) Kárpáti Péter írta át színpadra; a Kárpáti Péter-változat pedig tovább alakul Nagy Péter István és Sándor Júlia kezén. Annak bizonyítására, hogy ők ketten milyen jó alkotópáros, elég egy cím: Szentivánéji álom.

A díszletet Devich Botond tervezte: kinn és benn, itt és ott játéka a jól kitalált térben

Ez a játékban, vizualitásban, zenében tobzódó bemutató a Soltis Lajos Színház emblémája lett. Olyannyira, hogy akár a Cinóber hadműveletben felbukkanó tündérekről is azt hihetjük, onnan érkeztek. De nem: a tündéreket maga Hoffmann veti be – hogy a végén mindent megoldjanak. A címszerepben Bruckner Roland mutatja meg, hogy a kitaszítottságból miképpen csírázhat ki a zsarnokság.

Totális színház lesz, az biztos: a Cinóber hadműveletet mozgás, zene, szó, látvány együtt teremti meg.

Jobbra elöl: Hajba Beatrix és Temesi Zsolt – Candida és a papája

A Jurisics-vár lovagtermében augusztus elsején 19 órakor bevezetik a romantikát. De hogy a tündérek ezúttal mire mennek, még nem tudhatjuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában