Hat esetben elég volt a figyelmeztetés

2019.11.08. 07:00

Másodszorra nem lehet megúszni

Hat esetben elég volt a figyelmeztetés, két esetben azonban komolyabb szankciókkal járt a halőrökkel való találkozás. A szövetség arra kéri a horgászokat, jelentsék, ha szabálytalanságot látnak.

Budai Dávid

Ellenőrzés a halállomány védelmében

Fotó: VN/Vasi vizeken

A kitűnő szakmai kapcsolatnak köszönhetően a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetségének hivatásos halőrei október közepén este a Vasvári Rendőrkapitányság halvédelem iránt elkötelezett járőreivel közösen hajtottak végre ellenőrzést több vízterü­leten.

Az ellenőrzés során nemcsak a szövetség kezelésében lévő vizeket látogatták meg, hanem az úgynevezett nem nyilvántartott halgazdálkodási vízterületeket is, amelyeken a jogszabály értelmében kizárólag állami horgászjeggyel és az őshonos halfajok megtartása nélkül lehet horgászni. A Püspökmolnári környéki tavakat és a Rába mellett a vasvári Csónakázótavat és a gersekaráti Sárvíz-tavat, valamint a magyarszecsődi és az újperinti kavicsbányatavat is alaposan végigpásztázták – a Magyar Országos Horgász Szövetség támogatásával beszerzett – hőkamerával.

Ellenőrzés a halállomány védelmében
Fotó: VN/Vasi vizeken

A halőröknek hat esetben kellett írásban figyelmeztetniük a horgászokat: a horgászat napja megjelölésének hiánya vagy a botok felügyelet nélkül hagyása ügyében.

Két horgásznak a területi jegyét és állami horgászjegyét elvették, ellenük halvédelmi eljárás indult kettőnél több horgászkészség alkalmazása, illetve fogási napló vezetésének elmulasztása miatt. A szövetség munkatársai felhívják a korábban halőri figyelmeztetésben részesülő horgászok figyelmét arra, hogy ismételt mulasztás esetén nincs apelláta: a szövetség által kiadott területi jegyet a helyszínen bevonják.

A szövetség arra kér minden becsületes horgászt, hogy megalapozott és értékelhető információikkal támogassák a halállomány védelmét, a szabálysértő eseményeket közöljék a szövetség hivatásos munkatársaival, de a horgászok az anonim online halvédelmi bejelentő felületet is választhatják az információk megosztására: vasivizeken.hu/hu/haldevelem/bejelento.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában