Lehár Antal előtt tiszteleg a sorozat

2021.02.16. 18:46

A 145 éve született katonatiszt emlékére – Rendezvények Lehár Antal tiszteletére

Harminc rendezvényből álló sorozat kezdődik február 21-én, vasárnap, amely a 145 éve Sopronban született katona, Lehár Antal előtt tiszteleg. Kedden sajtótájé­koztatón számoltak be a szervezők a készülő Lehár-­emlékév részleteiről az ŐrvidékHázban.

Tóth Kata

20210216 Lehár Antal emlékévet szervez az Őrvdékház, Fonyódi László, Farkas Csaba, Fülöp András, Szombathely, Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Forrás: VN

Fotó: Cseh Gábor

– Kevesek számára ismert, de a Lehár család nemcsak tehetséges zenészeket adott Magyarországnak, hanem egy kiváló katonatisztet, báró Lehár Antalt is, aki talpig becsületes, a hazáját szerető ember volt, és nagyszerű stratéga. Az idei évet az ő emlékének szentelik csaknem harminc rendezvénnyel – ismertette Farkas Csaba, az ŐrvidékHáz igazgatója. Utalt arra is, hogy száz éve szavazott Sopron és környéke lakossága arról, hogy a Szent Korona országához akarnak tartozni, kiérdemelve a leghűségesebb város címet. Fülöp András kezdeményezésére az ŐrvidékHáz, az Alsóőri Média és Információs Központ, a Szombathelyi Katonatörténeti Kiállítás, a Szent György Lovagrend, a Grádics Egyesület és a Szülőföld Könyvkiadó karolt össze a sorozat megszervezésére. Február 21-én 15 órakor a szombathelyi zárdatemplomban szentmise kezdődik, amit az emlékév megnyitója követ. Felhangzik a Lehár-induló, amit Lehár Ferenc komponált a Piave folyónál harcoló császári és királyi 106-os gyalogezred számára, amelynek a testvére volt a parancsnoka.

A folytatásban konferencia, emlékkönyv-díszbemutató, em­lékbélyeg-kiállítás is várható. A sajtótájékoztatón Fülöp András a hős katonatiszt alakját hozta közelebb, vitéz Fonyódi László az érdemrendekről beszélt, amelyeket Lehár Antal kapott.

Kiemelt képünkön: Sajtótájékoztató az ŐrvidékHázban. Farkas Csaba igazgató és Fülöp András, aki Lehár Antal alakját hozta közelebb

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában