Néhány ruhatervező már eszerint dolgozik

2021.03.28. 07:00

Megoldás lehet a kapszula gardrób

A BBC 2018-as adatai szerint évente több mint 13 millió tonnányi új ruhadarab készül, miközben 700 ezer tonnányi ruhától akarunk megszabadulni. Felmérések szerint a továbbadott használt ruháknak a 80 százaléka hulladéklerakóban vagy – ami még rosszabb – valamelyik szegény országban növeli a szeméthegyeket.

Gyöngyössy Péter

Sokkal könnyebb lesz a készülődés, ha a már nem hordott ruháinktól megszabadulunk

Forrás: Shutterstock

Ha valaki meg akar szabadulni azoktól a ruháktól, amiket már nem hord, de nem szeretné kidobni azokat, az egyik kézenfekvő megoldás, hogy adományboltoknak vagy turkálóknak, segítő szervezeteknek adja tovább.

Egyes felmérések szerint az újrahasznosítás jegyében így továbbadott használt ruháknak mindössze 20 százalékát értékesítik sikerrel. A világ tehetősebb felén olyan sok ruhadarabot halmozunk fel és olyan gyakran cseréljük le gardróbunkat, hogy ekkora felesleggel a használt árukkal kereskedők képtelenek mit kezdeni. Így hiába a jó szándék. A BBC egy videóban dolgozta fel a témát. Ebből kiderül, hogy sok esetben elszállítják a halmokat a globális dél valamelyik szegény országába, ahol előbb-utóbb hulladéként végzik, csak így már nem a Nyugatnak kell bajlódnia ezzel a problémával. Már több észak-afrikai állam bojkottálta ezeknek a ruhaszállítmányoknak a fogadását.

Számos mozgalom alakult ki, amelyek a kevesebb fogyasztás és a tudatos vásárlás mentén szerveződtek. A ruházkodás terén ilyen mozgalom a kapszula gardrób. A gondolat lényege, hogy az ember próbálja minimalizálni a ruhatárát. Egyre többen törekednek arra, hogy minimális, de egymással nagyon jól variálható, jó minőségű és tartós ruhadarabok legyenek benne. Már vannak olyan divattervezők, akik ezt az új irányzatot szolgálják ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában