Magyar termék

2021.05.24. 11:31

Fenntartható designbútort tervezett a jáki származású Horváth Máté

Újrahasznosított PET-palackokból készült szövetet használtak ahhoz az ülőgarnitúrához, amelyet a jáki származású Horváth Máté tervezett. A Magyar Divat & Design Ügynökség Nonprofit Zrt. támogatásával valósult meg a design LAB projekt.

Tóth Kata

20210516 Szombathely Horváth Máté bútortervező, designer Fotó: Cseh Gábor CSG Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

Sorozatgyártott és egyedi bútorok, termékek, valamint belsőépítészeti munkák tervezésével foglalkozik Máté. Aki vele dolgozik, nem csupán egy formatervezőt kap, hanem egy embert, aki a koncepció közös kialakításától kezdve a gyártás-előkészítésen és projektmenedzselésen át a termékkövetésig jelen van – ez derült ki beszélgetésünkből.

A 31 éves Máté már gyerekként modellezett, makettezett, rajzolt, az erdőgazdálkodásban dolgozó nagypapájával hajókat készített. A szülői példa szerint a közgazdasági középiskolában tanult. Az egyetemet már tudatosan választotta – 2014- ben ipari termék- és formatervező mérnök alapszakon, 2017-ben mesterszakon szerzett diplomát a Soproni Egyetemen. Közben belsőépítészeti munkát vállalt a diáktársakkal, 2016-ban egyéni vállalkozást indított. Vásárhelyi János Ferenczy Noémi-díjas designer, bútortervező nevét említi a tanárai közül. Ő mentorálta, a hatására fordult a bútortervezés és az ülőbútorok irányába. A mesterképzés után egy egyedi bútorokat tervező budapesti cég alkalmazottja lett, közben megvalósíthatta saját terveit is.

– 2018-ban találtam egy gyártót, aki krionnal foglalkozott, ami egy újgenerációs akril kő anyag. Kétharmad részben természetes ásványi anyagot, egyharmad részben akrilgyantát és adalékanyagokat tartalmaz. Speciális összetétele és számtalan különleges tulajdonsága van – melegen formázható, könnyen hajlítható –, és sokrétű a felhasználása. A fenntarthatóság akkoriban kapott szerepet a bútortervezésemben, és még abban az évben a párommal, Csoma Saroltával közösen Magyar Formatervezési Díjat nyertünk Mix székünkkel. Magyarországon pályakezdő bútortervezőként nagyon nehéz érvényesülni. Valami pluszt mindig tudnia kell a terméknek. Az volt a szék újdonsága, hogy központba állítottuk a fenntartható fejlődést, a görbülő felületeteket – a támlát és az ülést – nem tömör fából, hanem krionból terveztük. Szétszedhető, lapra szerelhető a szék, külön csomagolást is terveztünk hozzá. A szék sikere adta meg a lökést, hogy elindítsák saját stúdiójukat. Sikeresen részt vettek 2019-ben a Stockholm Furniture Fair kiállításon, 2019-ben két nemzetközi díjat nyertek a szlovén Big See Award-on.

– Összetett folyamat a bútorgyártás, a bútortervezés csak az egyik szegmens, ám a tervezőnek minden részben szerepet kell vállalnia. Az egyetemi évek alatt széleskörű ismeretet szereztem a gyártási eljárásokban, technológiákban. Tapasztalt vagyok a koncepcióképzésben, a kreatív problémamegoldásban és a gyártás-előkészítésben. A legutóbbi, nagy médiavisszhangot hozó bútorcsalád esetében is nagy szerepe volt ennek a szemléletnek – mondja Máté.

A Magyar Divat & Design Ügynökség Nonprofi t Zrt. támogatásával valósult meg a program. Tavaly szeptemberben írták ki a design LAB pályázatot – a gyártásfejlesztési inkubációs program a gyártók és designipari kreatív szakemberek közötti együttműködéseket segíti elő. A programot Speed Dating kapcsolatépítő rendezvény előzte meg, Máté azt meséli, hat gyártóhoz ültek be – mindez az online térben zajlott –, mindenkihez egyedi terméket terveztek. Bemutathatták a portfóliójukat, bemutatkozott a gyártó is, utána vázolhatták a koncepciót. Látszott, hogy azért van nagy előnyük a többiekhez képest, mert a termékek szerkezeti és gyártástechnológiai hátterű kidolgozott koncepciók voltak. Több tervező-gyártó páros kapott támogatást termékeik megvalósításához. A féléves gyártási folyamatot követően született meg a szériaérett termék az egyik céggel: egy kanapé, amelyben három textúra találkozik: a szövet, a fa és a fém. A felületek színe egyezik, az újrahasznosított PET-palackok pedig úgy jönnek a képbe, hogy azokból készül a szövet. A pályázatban egy gépbeszerzés is szerepelt a gyártó részéről, a gép bedarálja a gyártás során keletkezett hulladékhabot, ami betölthető a díszpárnákba.

Nincs még teljesen kiforrott formaviláguk, stílusuk a párjával, illetve sok gyártó saját ízlésvilágára terveznek, mondja Máté. A saját otthonuk most készül, mindent ők terveznek. Rajonganak a skandináv stílusért. Szeretik a természetes színeket, a pisztáciazöldet, a pirosat, a fa parkettát, tölgy burkolatokat, a tömör fát. Nincsenek függönyök, kevés a bútor, a terek nagyok és nyitottak, sok az üveges felület. Máté tanít is: óraadóként tervezőket oktat a MOME Design Intézetében. Szeptemberben elkezdi a doktori tanulmányait. Hoszszabb távú terv, hogy kibővítsék stúdiójukat, és tegnap újra megmérettettek az újabb design LAB-on – tíz gyártóhoz készültek, akik kiválasztják, kivel szeretnének pályázni, utána egy hónap áll rendelkezésre, hogy beadják a pályázatokat. Közben több cégnél futnak projektjeik, egy új gyerekbútor- kollekciót dob például piacra az egyik partnerük. És hogy miből töltekezik Máté a sűrű hétköznapokban? – A munkám a hobbim, a szenvedélyem. Az tölt fel legjobban, amikor ki tudok menni a gyártókhoz, és megnézem a prototípusokat. Hatalmas öröm, ha összhangban tudunk együtt dolgozni.

Kiemelt képünkön: Horváth Máté: „Az tölt fel legjobban, amikor el tudok menni a gyártókhoz, és látom a prototípusokat”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában