a jó öreg Savaria

2021.06.02. 07:00

65 éve töretlenül a szombathelyi középiskolai oktatás élvonalában

Hatvanötödik tanévét zárja az idén az iskola. Tavaly novemberre tervezték az ünnepséget – helyette online és majd a tanévzárón idézik fel a múltat.

Tóth Kata

20210529 Szombathely A Savaria Technikum és Kollégium 65 éves. Képen: Sümegi Tamás, a Savaria Szakgimnázium igazgatója Fotó: Cseh Gábor CSG Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

A jelentősebb évfordulókon nagy közönség előtt ünnepelnek. A járványhelyzet most felülírta az eseményeket, át kellett térniük az online módra, mondja Sümegi Tamás igazgató. A honlapon aranykeretes blokk hirdeti a jubileumot: tavasszal sorra kerültek fel a régi ünnepségek, jeles napok fotói, videói, két korábbi és a jelenlegi igazgató köszöntője-visszaemlékezése, az öregdiákok sorai, és 65 napon keresztül közölték a végzett évfolyamok tablóit – mindezek, ha csak virtuálisan is, a nosztalgia jegyében visszacsalogatják diákjaikat. Mint mondja, az alapítás óta sok minden történt, többször változott a képzési rendszer és ezzel az intézmény neve is. Nőtt az osztályok száma, bővült az épület és az iskola területe, színesedett a képzési paletta, folyamatos a fejlődés. Sok diák végzett az iskolában, többen a volt diákok közül ma ott tanítanak. Másoknak már a gyermeke is ott végzett.

– A Savaria nevét szakmai berkekben, az országban sok helyen ismerik, tudják, hogy kiemelkedő tudással felvértezett emberek indultak innen. A Savaria név kiállta az idők viharát, szemléletek változását, mindig állandó maradt. Ahogy e név évezredek óta a városhoz kötődik, úgy kötődik a városban 1957 óta ahhoz a középiskolához, mely helyt állt gimnáziumként, gimnázium és szakközépiskolaként, szakközépiskolaként, majd szakközépiskola és gimnáziumként, szakképző iskolaként, szakgimnáziumként, és most 2020 óta technikumként, 1994 óta pedig kollégiumként is, sorolja. Az elmúlt években több projektben vettünk részt. Diákjaink a Balatonnál táboroztak, jártak a környező országokban, de még Lengyelországban is a testvériskolai kapcsolatunk révén. Részt vettek csapatépítő programokon, színházi előadásokon, sportversenyeken. Egy nyelvi projektben tanulóink ingyenes, 120 órás nyelvtanfolyamon vehettek részt angol és német nyelvből, több tantárgyban pedig mentori és fejlesztői támogatással javíthattak eredményeiken. A szakmai versenyek terén a közelmúltban olyan tanévünk is volt, amikor „tarolt a Savaria”, hiszen országos versenyek első és több dobogós helyezését hoztuk el, sőt a Skills versenyeken autószerelő szakmában nemzetközi színtéren a 3 évből kétszer savariás diák képviselte és képviseli hazánkat. E tanév végén 5 osztályban 111 diák kezdte meg az érettségi vizsgákat, 5 szakképzős osztályukban pedig 97-en a szakmai vizsgákat kezdtek logisztika és szállítmányozás, autószerelő, autóelektronikai műszerész és közszolgálati szakmában.

Az 1955-ben alapított és az első években több épületben működő intézmény 1967-től költözött jelenlegi épületébe, a Hadnagy utcába. Az épület, majd épületek magukon viselték a sok tanév és a több ezer diák nyomait, és megértek a felújításra. 2017-ben a kollégium, 2020-ban a főépület újult meg, így vártuk vissza alacsonyabb évfolyamos diákjainkat is a járvány veszélyeinek csökkenése után, és újra visszatért az élet az iskola falai közé.

Kiemelt képen: Az 1959–60-as évből régi évkönyvet, 1965-ből házirendet mutatott Sümegi Tamás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában