Frissen Vasból

2021.06.10. 11:30

Turisztikai szakemberek, polgármesterek a kőszegi szezonnyitón

Mivel készül a nyárra Kőszeg és térsége, melyek a vendégváró új attrakciók – a tegnapi turisztikai szezonnyitón a megújult, pünkösd után megnyitott Tourinform-irodában ezekre is fény derült.

Tóth Kata

Ágh Péter, Juhász Szabolcs, Básthy Béla és dr. Kondora Bálint szerdán a kőszegi Tourinform-irodában

Fotó: Ohr Tibor

Az Írottkő Natúrpark térsége polgármestereit délelőtt Bakos György, az Írottkő Natúrparkért Egyesület elnöke köszöntötte a Tourinformban. Nekik is köszönhető, hogy Kőszegről és a 16 környékbeli településről több mint 400 attrakció gyűlt össze a megújuló honlapon, applikáción és a Tourinformban is elérhető utazástervezőbe, jegyezte meg Győrffy Gábor turisztikai menedzser. Mire az iskolákban véget ér a tanév, elkészülnek a túraútlevelek a light és hard túrákra.

A hét végén kerül sor a natúrparki vetélkedő döntőjére. Már elérhető a 13 kőszegi séta mobil applikáción, és számos rendezvény, köztük az emblematikus várszínházi programsorozat is várja az odaérkezőket. Mindezekről már Básthy Béla, Kőszeg polgármestere köszöntője előtt szó esett. A városvezető a kőszeghegyaljai településekkel és a Vas Megyei Turizmus Szövetséggel való együttműködésüket emelte ki – a szövetséget dr. Kondora Bálint elnök képviselte. Stratégiájuk lényege is az együttműködés, ennek köszönhetően tudnak térségi ajánlatot megfogalmazni.

Ágh Péter, Juhász Szabolcs, Básthy Béla és dr. Kondora Bálint szerdán a kőszegi Tourinform-irodában
Fotó: Ohr Tibor

Meglévő értékeiket akarják kirakatba tenni: történelmi, kulturális, természeti örökség dolgában a város és a környező települések is gazdagok, van hova menni. Üzenetük a vendégeknek: 400 oka van annak, hogy itt maradj, vagy hogy visszatérj Kőszegre. Hozzátette: a Bük–Sárvár turisztikai térségen belüli helyét is meg akarja találni Kőszeg.

Juhász Szabolcs, a Magyar Turisztikai Ügynökség szakmai igazgatója utalt rá, kiemelten kezeli a kormány a turizmus helyzetét: minőségi és komplex ajánlatok várják a bel- és külföldi vendégeket, a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégiával pedig új fejlődési pályára áll a turizmus. A Tour­inform-irodák belépőpontok: naprakész információt kell nyújtaniuk a térségről – évente 1,8 millió látogatói megkeresést kapnak. Külön dicsérte a kőszegi fogadópont arculati elemeit: a terepasztalt, a helyi termékek megjelenését. Sárvár és Bük kapcsán azt mondta: jellemzően a wellness, a vizes élményekért érkeznek a belföldi vendégek, viszont kitűnő lehetőség, hogy aki ott száll meg, az Kőszegre és térségébe is eljusson.

Ágh Péter országgyűlési képviselő szerint a kormány eredményes oltási kampánya nélkül se turizmusról, se szezonnyitásról nem tudnánk beszélni. Majd visszautalt az alapelképzelésre, amit a két régiós jelentőségű fürdőváros (Bük és Sárvár) kapcsán megfogalmaztak: a két város kinyitásával együtt be lehetne mutatni a térséget, ami Kőszegen kezdődik és Celldömölkön ér véget. A cél egyre inkább valósággá válik.

Ahhoz, hogy a többi város is a turizmus haszonélvezője tudjon lenni, komoly helyi fejlesztések és elkötelezett emberek is kellenek, fogalmazott. Ez ügyben hatékony lépések történtek: az elmúlt időszak közlekedés- és településfejlesztése is ebbe az irányba mutat, mondta. A folytatásban vasi turisztikai szakemberek gyűltek össze a megyei szakmai szezonnyitóra a Napostető Borteraszra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában